tiistai 21. huhtikuuta 2009

Ilmapeliä idässä

Music Controlin mittauksissa menneen viikon soitetuin kotimainen kappale Suomen radioissa oli Apulannan Ravistettava ennen käyttöä, joka väräytti koneiston viisaria 109 kertaa. Mutta suomimusaa veivataan samaan aikaan jossain muualla paljon vetreämmin, esimerkiksi The Rasmuksen Livin’ in a World Without Youta 4936 kertaa. Häh, missä muka? Näemmä Venäjällä.

Itänaapurin levymyyntitiedoista ei ole maailmalla koskaan paljon uutisoitu, eikä euroviisuvoitto juuri tilannetta muuttanut. Tuoreimmalla albumilistalla tyttöyhtye Ranetki pitää peräti kaksoisjohtoa, jos ketä kiinnostaa. Mutta nuo radiosoittomäärät pistävät kyllä ymmälle. Rasmus on vasta sijalla 56, ja kärjessä lukemat ovat moninkertaiset: 23555 kertaa viikossa, asialla toissavuoden viisuista tuttu Serebro ja Skazi, ne moltshi. Soitetuin ulkomainen Enrique Iglesias ft Ciara: Takin’ Back My Love 15761.

Listaa on koottu marraskuusta 2003 alkaen, mutta moni muu asia yllelinkatulla sivulla jää epäselväksi. Vaikka omistan suomi-venäjä-sanakirjan, aakkosjärjestys on päässyt unohtumaan ja kääntäminen sujuu kivulloisesti. Tuollaiset numerot edellyttävät joka tapauksessa tuhansien asemien mukanaoloa. Onko niitä niin paljon, ja miten systeemi pyörii? Verrattakoon, että USA:ssa toimii noin 13500 radioasemaa. Kerron jos saan selville lisää, kertokaa tekin.

3 kommenttia:

 1. MEK:n mukaan Venäjällä on 438 radioasemaa. Kolmen mainitaan olevan valtakunnallisia.
  http://www.mek.fi/mis2/mismarke.nsf/pages/VEN%C3%84J%C3%84%20-%20RUSSIAMARKET?opendocument&np=C-20.30&ind=W5/mekfi/index.nsf

  Voisiko näillä valtakunnallisilla asemilla olla vaikkapa 50-100 lähetyspistettä, kun Radio Suomellakin on 21?

  VastaaPoista
 2. Laskin, että noihin soittomääriin päästäkseen systeemissä pitäisi olla vähintään 650 asemaa. Eli 650 asemaa soittaisi kellon ympäri pelkästään radiolistan Top 100:n biisejä, Noinhan ei luultavastikaan ole, joten laskentasysteemissä on oltava jokin lisäpalikka.

  VastaaPoista
 3. Sivuthan ovat myös englanniksi lippunapin alta...

  VastaaPoista