keskiviikko 30. tammikuuta 2008

Huippuja ja hävikkiä

Tutkimattomat ovat halpoja levyjä ostavien tiet, joten Nightwish saikin luovuttaa ennakoimani albumilistan ykkössijan Lauri Tähkä & Elonkerjuulle. Tuhannen riemua palasi kärkeen 17 viikon tauon jälkeen. Listasijojen ennakointia hankaloittaa kiusallinen rajankäynti varsinaisen ja midprice-tilaston välillä – tälläkin viikolla Sturm und Drang ja Ari Koivunen lakaistiin kärkikuusikosta Top 40:n ulkopuolelle halpuutensa takia.

Viimevuotisista albumeista uransa parhaisiin numeroihin kurkottivat Tokio Hotelin Zimmer 483 (13), Juanesin ennen joulua surkeasti pärjännyt La vida... es un ratico (14) ja Enrique Iglesiasin Insomniac (16). Uutuuksista Rotten Sound paransi kymmenellä pykälällä Exit-albumin sijoitusta Cyclesin debytoitua 12:ntena. Robert Plantin kanssa kimppalevyn tehnyt Alison Krauss (34) ja Lord Est (38) ovat Top 40:n ensikertalaisia. Plant on Led Zeppelin -vokalistina tottunut huippusijoihin, mutta hänen soololevyjensä korkein merkintä Suomen listalla on 20 (vuoden 1988 Now and Zen).

Britney Spearsin Piece of Me alkaa olla aito hitti, sillä radiolistan kuutossijan seuraksi tuli singlelistalta kymppi. Blackout-albumi on myynyt silti onnettomasti, ja saman kohtalon näyttää kokeneen Love Is Wicked -kestohitistä tuttu siskopari Brick & Lace (kuvassa).

PS: Kellonajan mukaan tämä teksti on julkaistu ennen listan virallista ilmestymistä, mutta tuo on tosiasiassa tekstikentän luontiaika. Julkisuuteen se pääsi säällisesti kolme yli kahdeksan.

3 kommenttia:

 1. Siis olisiko Ari Koivusen myynti muuten riittänyt listalle? Sattuu levy olemaan nimittäin samassa levyalessa Lauri Tähkän ja Nightwishin kanssa, joten eikö se periaatteessa pitäisi luokitella samalla tavalla.

  Tämänvuotinen levyale on kyllä ollu aikamoinen pettymys - aika moni jouluksi ilmestynyt uutuus oli tipahtanut aleen ja omalla paikkakunnalla tuntui levyalen piiriin tipahtaneet vain jo valmiiksi kaupoissa olleet levyt, eikä kaupat olleet hankkineet mitään uusia alelevyjä.

  VastaaPoista
 2. Koivunen on nyt midprice-listan kakkosena Sturm und Drangin perässä. Numerotietoa ei ole, mutta myynti olisi varmasti riittänyt yhä Top 40 -sijoitukseen, jos levy olisi sinne edelleen kelpuutettu. Jaottelu normaalilistan ja midpricen välillä perustuu tukkumyyntihintaan, kauppiaiden hinnoittelu ei vaikuta siihen.

  VastaaPoista
 3. Ihmettelen, miksei Blackout ole levyalessa mukana, sillä sen menekki kasvaisi varmasti mukavasti. Britneyllä on aiemmin ollut kysyntää ja nyt hänellä on vielä kohtuullisen iso hitti. Rihanna sekä Amy Winehouse osoittavat, että ulkomainen käy suhteessa paljon paremmin kaupaksi alehintaan kuin normaalihintaan. Siis jos näppituntumalta vertaa menekkejä suomalaisten ja ulkomaisten välillä.

  VastaaPoista