lauantai 19. tammikuuta 2008

Haamujen jäljillä

50 hittiä -lista ei ole vielä täysin edesmennyt. Viimeisessä tilastossa mukanaolleet kappaleet saavat yhä ”haamupisteitä” alkaneen vuoden listasaavutuksistaan, jotta niiden koko hittiura rekisteröityisi. Kokosin Sisältää hitin -kirjaa varten sellaiset vuosilistat, joissa jokaisen hitin koko listapistemäärä merkittiin sille vuodelle, jona niitä tuli eniten. Jotta samanlaisen saisi myös vuodelle 2007, on esimerkiksi Amaranthin ja Pauhaavan sydämen pistekehitystä seurattava siihen asti, kun viikkopistemäärä putoaa alle 50:n. Ne biisit, joiden hittiura painottuu vuoteen 2008, ovat mukana uudenlaisessa vuosilistauksessa.

Tuota pistekehitystä seuratessa huomaa, kuinka aika ajoi 50 hittiä -listan ohi. Listan ideanahan oli pysyä yhteismitallisena niin, että eri vuosien hittejä voi verrata keskenään. Digilatausten huomiointi hidasti kuitenkin singlelistaa ja kasvatti siitä kertyvää pistemassaa niin paljon, että loppuvuoden hittien yhteispistemäärät alkoivat karata käsistä. Ennätyksiä ei vielä ole rikottu, mutta jos listalla on yhtä aikaa useita 3000 tai jopa 4000 pisteen kappaleita, tilanne ei ole vertailukelpoinen.

Okei, Lauri Tähkä & Elonkerjuu on suosittu yhtye. Onko kuitenkaan niin suosittu, että Pauhaava sydän ja Hetkeksi en sulle rupia molemmat ansaitsisivat paikan 50 hittiä -historian 10 suurimman hitin joukossa? Ansaitsevatko Amaranth ja Ihmisten edessä tehdä niille seuraa? Vuosilistan kannalta alkuvuoden hitit ovat epäedullisessa asemassa – upeasti menestynyt Apulannan Koneeseen kadonnut jää noiden kaikkien taakse, koska sen digimyynti pisteytettiin eri tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti