maanantai 7. tammikuuta 2008

Albumit 2007: sijat 41-50

Tällä viikolla paljastetaan kymmenen annoksina vuoden 2007 myydyimmät albumit Suomessa. Laskelma perustuu Ylen virallisen listan viikoittaisiin raportteihin, eli todelliseen kuluttajamyyntiin. Mediassa usein siteeratut kulta- ja platinalevythän jaetaan tukkumyynnin perusteella.

41. Celine Dion: Taking Chances
42. Rihanna: Good Girl Gone Bad
43. Nelly Furtado: Loose
44. Mokoma: Luihin ja ytimiin
45. Foo Fighters: Echoes, Silence, Patience & Grace
46. The 69 Eyes: Angels
47. Laura Voutilainen: Kosketa mua
48. CMX: Talvikuningas
49. Kirka: Kaikki parhaat 1967–2007
50. Klamydia: Klamydia

Tässä kymmenikössä on sekä pikamyyjiä (Mokoma, CMX) että sitkeitä roikkujia (Nelly Furtado, Laura Voutilainen). CMX:n 8000 kappaleen painos riitti siis täpärästi 50 parhaan joukkoon. Kirkan toinen kokoelma, jo ennen kuolemaa julkaistu 40 unohtumatonta laulua on sijalla 65.

2 kommenttia:

  1. Muutama kysymys Timolle liittyen kommenttiin todellisesta kuluttajamyynnistä:

    Mikä on Ylen virallisen listan listaliikkeiden määrä nykyään? Kerätäänkö tiedot myös kaikkien tavaratalojen ja ei ainoastaan levyjen myyntiin erikoistuneiden liikkeiden myynnistä? Eli onko se virallinen totuus suoraan virallisen listan raporteissa vai kenties jossain tukkumyynnin ja listatiedon välimaastossa?

    VastaaPoista
  2. Ylen nettisivuilta ei enää löydy (ainakaan kovin helposti) tarkkaa selvitystä listaliikkeistä, mutta tokihan tavaratalomyynti on olennainen osa sitä. Hyvin olennainen. Listaliikkeiden määrä on kolminumeroinen. Digimyynti huomioidaan singleissä, ei albumeissa.

    Tukkumyynnin ja listaraporttien olennaisin ero ei ole myyntimäärällinen, vaan ajallinen. Levy-yhtiön ilmoittama myyntimäärä saattaa lopulta päätyä kokonaisuudessaan kuluttajille, mutta viive voi olla kuinka pitkä tahansa. "Päivässä platinaa" -tyyppiset otsikot pitäisi kieltää mediassa.

    VastaaPoista