tiistai 27. elokuuta 2024

Sony featuring Universal

Viime viikon singlelistan uutuudet olivat totutusti kimppahankkeita: Turisti & Averagekidluke (#1), Gasellit & Ellinoora (#6), Jami Faltin & Kerza (#10), Jambo & Mikael Laurent (#16), T Swoop & Costi (#21)… jopa korkein ulkomainen Die with a Smile (#33) on Lady Gagan ja pitkältä tauolta hittimarkkinoille palanneen Bruno Marsin duetto.

Käytin noissa kaikissa &-merkkiä, koska nykyisin on vaikeaa saada selvää, kuka on vierailija ja kuka ei. Sinkkukansissa ei aina ole tekstiä lainkaan. Ifpin listasivustoa silmäillessä se on yleistynyt, että julkaisijaksi ilmoitetaan molempien artistien levy-yhtiö. Tästä voisi järkeillä, että kumpikin heistä on tällöin tasaveroinen osallistuja. Ei välttämättä: Gasellien Perävalot-hitissä Ellinoora on merkitty feat.-sanan taakse, mutta julkaisijoina ovat sekä Sony että Universal.

Ennen vanhaan selvyys saatiin fyysisen levyn takakantta tutkimalla. Kahden suuryhtiön yhteisäänitteet olivat harvinaisia poikkeuksia, kuten Mestarit Areenalla (EMI/BMG 1999) ja Leidit levyllä (BMG/Warner 2000). Soundtrackeille ja kokoelmille mieluummin lisensoitiin toiselta irtobiisejä. Käytäntö palasi Pyhimyksen ja Saimaan ykkösalbumilla Olisinpa täällä (2019), jonka saattoivat maailmaan Johanna/Universal ja Etenee/Warner.

 

P.S. Lukekaa kommenteista oikaisu. Universal ei ole Ellinooran levy-yhtiö.

2 kommenttia:

  1. Tuo Gasellien ja Ellinooran uusi sinkku ei ole Sony/Universal molempien artistien takia, koska Ellinoora on Warnerin artisti, ei Universalin. Syy että kaksi eri levy-yhtiötä on mainittu on se että kun muutama vuosi sitten Gasellit siirtyi Universalilta Sonylle, uudessa sopimuksessa oli että yhtyeen tulevat julkaisut tuotetaan ja julkaistaan yhteistyössä Universalin kanssa - https://sonymusic.fi/uutiset/gasellit-sony-musicille/
    Tämä kyseinen järjestely on ollut käytössä Gasellien kohdalla "Zen"-levystä lähtien. Ainakin vinyyli versioissa Sonyn logo on julkaisuissa sekä merkitty myös julkaisijana, Universal puolestaan mainitaan pelkästään copyright-krediitissä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta. Totta kai olisi pitänyt muistaa Ellinooran yhtiö, mutta joskus menevät hahmot päässä sekaisin. Universalillakin on vahvoja naisartisteja.

    VastaaPoista