torstai 1. elokuuta 2024

Katri Kansan kesä

Vuonna 1976 suomalainen käännöshittimylly taisi jauhaa ankarimmin. Ulkomaisiin säveliin oli turvauduttu lujasti jo vuosikymmeniä, mutta lp:n ja c-kasetin voittokulku moninkertaisti äänitetuotannon volyymin. Oli myös se lyhyehkö ajanjakso, kun Katri Helena ja Tapani Kansa levyttivät samalle Fazerin Scandia-merkille. Katri oli tullut PSO:lta, ja Tapani häipyisi pian CBS:lle.

Chrisse Johansson teki tekstin ranskalaiseen Viva America -biisiin: Kesän lapsi. Katri ja Tapani halusivat laulaa sen, samalla lyriikalla, mutta eri sovituksina (Olli Heikkilä ja Kaj Kuittinen). Mutta onko tässä kaupallisesti järkeä? Tehtiin ovela jako: Katrin versio julkaistiin singlenä ja Tapanin pian sen jälkeen albumin nimikappaleena. Levyn johdantosinkku oli hyvin menestynyt Hafanana ja kakkoslohkaisu Melina.
Nuottijulkaisua myytiin kummankin kasvoilla.

Katrin pitkäsoitto odotti Syksyn säveltä, jossa hän esitti Syysunelman sijoittuen kakkoseksi. Kumpikin artisti sai uransa ensimmäisen ykkössijan albumilistalla, Kesän lapsi syyskuussa ja Lady Love marraskuussa. Tapani tosin vain sen viikkolaskennan mukaan, jota käytin Sisältää hitin -kirjassa ja jonka sijoitukset huomioin arkistossani, jos ne ovat parempia kuin kuukausilaskennassa.

Koska elän omassa pisteytysavaruudessani ja Radio Suomi soittaa vain Katria, oletin Tapanin puoli minuuttia lyhyemmän version jääneen ajan saatossa singlehitin varjoon. Ei, vaan päinvastoin: Spotifyssa Tapanilla on yli miljoona kuuntelua, Katrilla alle 800 tuhatta. Ja kun biisit.infossa tutkii muiden asemien soittoja viime vuosilta, sekin vaaka kallistuu Tapanin suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti