tiistai 6. elokuuta 2024

Salaperäisiä ykkössijoja, osa XL

Moni lukija varmaan tietää, missä päin Wikipediaa arkistoidaan levyjen listasijoituksia. Esittäjän diskografiasivulla on taulukoita, joihin ei mahdu kaikkien maiden huippusijat, mutta tärkeimmät kuitenkin rinnatusten. Jos albumilla tai biisillä on oma sivu, siellä on tilaa luetella maita allekkain. Uusille äänitteille löytyy tietoa laajasti, vanhoille niukemmin.

En tarkoin tiedä, kuka ja miksi noita tietoja päivittää, kun en itse ole sellaiseen osallistunut. Välillä ne ilmestyvät esille hyvinkin tuoreina, ja ehkä päivittäjien omista mieltymyksistä riippuen myös useisiin vanhoihin levyihin on haettu sijoituksia viitseliäästi USA:n ja Britannian ulkopuolelta. Joskus taulukkotieto tosin on ristiriidassa sen kanssa, mitä itse tekstissä kerrotaan.

Satuin huomaamaan Spotifysta, että kahden brittihitin ihme Red Box (Lean on Me 1985, For America 1986) tekee yhä/taas musiikkia. Sitä kuunnellessani tutkin duon sivua Wikipediasta, jonne oli saatu haalituksi listamerkintöjä seitsemästä maasta – ei kylläkään yhtään kärkisijaa, vaikka teksti väitti sinkuista toisen yltäneen ykköseksi viidessä ja toisen kuudessa maassa.

Tietolähteenä mainittiin Guinness Book of British Hit Singles 1988, jossa luultavimmin on siteerattu levy-yhtiön tiedotteita. Tiedättehän, niitä joissa voi vapaasti liioitella artistin saavutuksia, koska ennen internetiä tietojen tarkistaminen oli hyvin vaikeaa ja nykyisin kukaan ei viitsi eikä ehdi tehdä sitä.

Jos Red Box ei ollut ykkösenä briteissä, USA:ssa, Irlannissa, Hollannissa, Saksassa, Skandinaviassa eikä Australiassa, niin missä tämä menestys rekisteröitiin? Eihän varteenotettavia listoja laadittukaan tuolloin kuin kourallisessa maita. Joo meillä laadittiin, mutta minä en ole koskaan edes kuullut Red Boxia soitettavan millään suomalaisella taajuudella. Biisit.info on havainnut kaksi pyöräytystä Classic Hits -kanavalla viime syksynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti