torstai 13. huhtikuuta 2023

Syrjäytetyt hittimaakarit

Kolmen vuoden takaiseen Top 1000 -hittikirjaan kelpuutettiin noin 500 esittäjää, koska joiltakin oli mukana monta, jopa toistakymmentä biisiä. Albumilistahistorian Top 1000:ssa esittäjiä on tasan tuhat, joten mukaanpääsyä voi pitää helpompana. Ei tosin läheskään kaikille – käsittelen tässä hittikirjan artisteja, joille albumikirjakynnys oli liian korkea.

Ilmeisin ryhmä ovat 1960-luvun suosikit, joiden aikana ei ollut albumilistaa tai se oli lyhyydessään vaikeapääsyinen. 1970- ja 1980-luvuillakin näki paljon tähdenlentoja, jotka tilastoituivat yhdellä tai nollalla albumilla. Jälkimmäisistä mainittakoon Jari Huhtasalo (Äideistä parhain), The Art Company (Susanna) ja Taisto Ahlgren (Pettäjän tie). Jotkut pikakuuluisuudet saivat listalle kaksi albumia, mutta jäivät silti niukasti ulos kirjasta kuten Santa Esmeralda ja Stars on 45.

Kaksi Top 1000 -hittiä netonneista laiturille jätettiin Johnny, Seppo Hanski, Päivi Paunu, Middle of the Road, Olivia Newton-John, Kake Singers, Survivor, Culture Beat, Scatman John, Sonique, Killer, Pharrell Williams, Clean Bandit, Mark Ronson, Robin Schulz ja ennen deadlinea vain sinkkuja julkaissut Behm. Eniten noista ihmetyttää Killer, jonka iskusävelmät All I Want ja Naughty Boy poimittiin eri albumeilta, mutta näiden Top 10 -visiitit jäivät lyhyiksi.

Hittikirjan esittäjissä on myös paljon pitkästä urasta tai muista maineteoista tunnettuja, joiden albumilistamenestys ei riittänyt tuhannen joukkoon. Sellaisina voidaan luetella Eero Raittinen, Muska, Barry Manilow, Culture Club, Nana Mouskouri, Level 42, Los Lobos, Rick Astley, UB40, Kari Vepsä ja One Republic. Muistakaamme myös historiamme isoimman listahitin tekijää Mauno Kuusistoa.

Mainitsen erikseen kaksi herraa, joista toisella oli neljä ja toisella kolme Top 1000 -hittiä, mutta kumpikin nähtiin vain kahdesti albumilistalla eikä kertaakaan Top 10:ssä. Vaikka hittisaldosta olisi riittänyt aineksia menestyskokoelmaan, sellaista ei koskaan tullut. He ovat Kai Hyttinen ja Pasi Kaunisto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti