keskiviikko 1. joulukuuta 2021

135 säilyi salassa

Google Books julkaisi 1000 listan kirjasta peräti 40 sivun esikatselunäytteen. Kirjan alkuhan ei ole mitenkään mukaansatempaava (20 sivua kysymyksiä), mutta sivusta 26 eteenpäin tuo näyte ulottuu alueelle, jolla olisi ehkä eniten uutisarvoa: Top 250 -artistit.

Top 12 -listoja sisältävässä kirjassa on siis laitettu 250 esittäjää järjestykseen heidän 12 suurimman hittinsä yhteenlaskettujen pisteiden mukaan. Esikatselussa Top 250:stä näkyy 115 parasta, joten turha teeskennellä että tieto olisi enää vain opuksen omistajien hallussa. Ykköseksi rankkaantui Madonna, kakkoseksi Katri Helena ja kolmoseksi JVG.

Vaikka Madonna yleensä päätyy kaikkien kokonaiskatsausten kärkeen, tässä lähtöasetelma tuntui epävarmalta – eihän hänellä ole yhtään edustajaa listahistorian sadan suurimman hitin joukossa. Mutta tasaisuus riitti nipin napin, ja Katri Helena kukistui vaivaisella 43,1 pisteen marginaalilla. Laskelman piste-eroja voi muutenkin pitää vähäisinä.

Joku ehkä ihmettelee, miksi lista muuttuu juuri 35:n kohdalla kaksipalstaisesta kolmipalstaiseksi, jolloin myös esittäjänimen toistaminen loppuu ja esittelytekstit lyhenevät. Se on vain taittomatematiikkaa, piti löytää 6-jakojen ja 9-jakojen yhdistelmä, jossa 250 menee tasan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti