maanantai 20. joulukuuta 2021

Tusina on joskus paljon

Noudatin 1000 listan kirjassa Behmin vastikään uutisoitua toivetta lauluntekijöiden arvostuksen nostamisesta. Peräti 152 heistä on nostettu Top 12 -listan arvoisiksi, mutta moni tuottelias ja ansioitunut nikkari myös jäi vaaditun hittimäärän alle useanlaisten lieveilmiöiden takia, kuten hiljattain kuollut kirjailija ja sanoittaja Jukka Itkonen.

Vaikka Itkonen ei erityisesti keskittynyt pop- tai iskelmämarkkinoihin, hänen tekstejään levytti ahkerasti Topi Sorsakoski & Agents, joka ylsi niillä listoille kuudesti: Lyhdyn nään syttyvän, On kesäyö, Kellot soi, Leningrad, Päivät ilman sinua ja Satujen nainen. Merkintöjä saivat hänen avullaan myös Harri Marstio, Pedro’s Heavy Gentlemen ja Eija Vilpas (ainoa hitti Juntti juu).

Hämmästyttävimmin poisjääneistä lauluntekijöistä mainittakoon Rauno Lehtinen, jonka Letkis menestyi kansainvälisestikin ja joka sekä sävelsi että sanoitti Marionin euroviisun Tom tom tom. Outo puute on myös Dave Lindholm, joka kävi singlelistoilla soololevyjen lisäksi Rock ’n’ Roll Bandin, Pen Leen ja Bluesoundsin biisinikkarina, mutta tusina jäi haaveeksi.

Entäs ulkomaat: vaikka Bob Dylanilla on coveroituja klassikoita ja 36 tilastoitua albumia, no can do. 1960-luvun amerikkalaislegendojen hengentuotteille ei ollut muutenkaan liiaksi tilaa Suomen listoilla. Kierrätyksestä ja käännöksistä huolimatta sivuun kirjasta jäivät muun muassa Carole King, Burt Bacharach, Neil Diamond, Brian Wilson ja Norman Whitfield.

1 kommentti:

  1. Top 10 -kynnys radiolistalla pienentää hieman Itkosen hittien määrää. Loppuvuodesta 1992 paikallisradioiden top 20:n pohjasijoilla kävivät erikoiset sanoitukset "Huone 213" (Marjorie) ja "Sen Eki teki vaan" (Kari Tapio).

    VastaaPoista