keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Liittotasavallassa tapahtuu

Jos joku vielä kaipaa ajanviettovinkkejä joululomaksi, kerron hänelle Francis Pelletierin Youtube-kanavasta. Siellä on vanhoihin listoihin perustuvia videopotpureita, joiden kiinnostavuus vaihtelee katsauskauden pituuden mukaan. Pitemmässä ajanjaksossa ehtii havaita juonenkaaria ja ilmiöiden kehitystä.

Loppuvuonna kanavalle on ladattu neljä koostetta, joissa on lyhyinä pätkinä kaikki Länsi-Saksan Top 50 -singlelistalle nousseet kappaleet vuosilta 1977–1980. Ajan pop-ohjelmia on tallessa paljon, joten paikallisistakin artisteista riittää liikkuvaa kuvaa. Videoiden lisäksi aikajärjestys ja esittäjien toistuvuus konkretisoivat asioita pelkkien luettujen tilastojen takaa.

Ai tämä oudonniminen levytys onkin saksannos tutusta biisistä! Koska elettiin Suomen käännöshittikulttuurin kulta-ajan loppua, tekee mieli vertailla. Eivät germaanit ihan yhtä paljon lokalisoineet kuin me, mutta sikermistä erottuu käännöksiin erikoistuneita laulajia. Marianne Rosenberg oli Saksan monacarita, Etelä-Afrikassa syntynyt Howard Carpendale sikäläinen danny. Boney M. -tuottaja Frank Farian juhli listoilla versiollaan Eagles-hitistä New Kid in Town.

Kun aikoinaan nolotti suomalaisten intoilu kotimaassaan jo lähes unohtuneista poppareista, niin saksalaiset tekivät samaa. Smokien jättisuosio kesti ihmeen pitkään, ja hyvin roikkuivat esillä myös The Rubettes, Bay City Rollers ja mulle täysin oudon laulajan pestannut Uriah Heep. Vuoden 1988 David Hasselhoff -hitti Looking for Freedom paljastui coveriksi – sitä kuullaan vuoden 1979 koosteessa sekä englanniksi että saksaksi.

Onpa röyhkeää, että Weekend-sinkulla listaykkösenä komeilevan bändin nimi on Earth and Fire, peesaavat opportunistisesti r&b-jumalia! Sitten sain selville, että se perustettiin Hollannissa jo 1968, vuosi ennen Earth, Wind & Firea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti