tiistai 7. joulukuuta 2021

Live After Youth

Itse Bruce Springsteenkin sai nyt kokea sen, että jos debytoi fyysisvetoisesti albumilistan Top 10:ssä, saattaa jo seuraavalla viikolla kadota koko tilastosta. Kyseessä oli liveäänite vuodelta 1979, ja vaikka livet ovat striimiaikakaudella menettäneet markkina-arvoaan, sen korvasi kärkikympissä toinen 1970-luvun keikkatallenne, re-entryn neljänneksi tehnyt Hurriganes.

Sekä Springsteen että Hurriganes kuuluvat ahkerimmin livelevyillä tilastoituneiden aateliin, viisi merkintää kummallakin. Remulla on lisäksi itsekseen neljä (jos nämä kaksi kykenee erottamaan). Viiteen ovat yltäneet myös The Rolling Stones, Motörhead, Nightwish ja Metallica. Peräti seitsemästi päälistalle plus kerran fyysiselle on noteerattu Neil Young.

Kun luettelen neljän listalivealbumin esittäjät, huomannette viimeistään jotakin: Ismo Alanko, Eric Clapton, Deep Purple, Dream Theater, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Kiss, Led Zeppelin, Queen. Nämä ja myös kaikki kolmeen päässeet ovat aloittaneet toimintansa viimeistään 1980-luvulla. Veteraanien puuhaa siis, eikä kolmen porukassakaan ole yhtään naisartistia. Nightwish on melkoinen poikkeus.

Ehdottomaksi livealbumien kunkuksi kruunataan Iron Maiden. Lista-ansioluetteloon on kertynyt kymmenen konserttiäänitettä, ja mikä huomionarvoista, kahdeksan niistä kiipesi kärkikymmenikköön. Useimmitenhan livet jäävät selvästi studiolevyjä matalammille sijoille – esimerkiksi viisi Top 10 -albumia julkaissut Katatonia on netonnut kolmella yrittämällään numerot 47, 48 ja 49.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti