torstai 8. huhtikuuta 2021

Suosikkinimellä suosikiksi

Yle julkaisi pääsiäisenä nettijutun suomalaisten etunimien suosion kehityksestä, ja grafiikka oli niin selkeä ja helppokäyttöinen, että otin sen kunnolla käyttöön. Kyllä: vertailin, mitä suosituimmuusastetta suositut muusikot kantavat nimessään ja kuka oli listaykkönen jo syntyessään.

Aiheesta on puhunut ainakin Pyhimys eli Mikko Kuoppala: kun menee hissiin ja siellä on yksi ihminen, niin hänenkin nimensä on Mikko. Se oli Kuoppalan syntymävuoden 1981 yleisin pojan nimi, 1594 kpl. I hear you bro: minun syntymävuonnani ristittiin 1728 Timoa, mutta tuolloin keskittymät olivat suurempia eikä Timo koskaan kiivennyt kakkossijaa ylemmäs.

Pisin valtakausi on ollut Annalla, joka hallitsi 1900-luvun kahta ekaa vuosikymmentä ja palasi kärkeen 1980-luvulla. Anna Puun vuonna se oli kakkonen, Anna Abreun vuonna kolmonen ja Anna Erikssonin vuonna kymmenes, mutta Anna Hanskin vuonna vasta sijalla 36. Matti oli kärjessä vuosina 1937–1949, jolloin syntyivät muun muassa Fredi (Matti Siitonen) ja Matti Ruohonen.

Matin syrjäytti Markku, jonka nelivuotiskautena päivänvalon nähneitä oli Markku Aro. Hänen syntymävuotensa 1950 viidenneksi suosituin pojan nimi oli Hannu (Tuomari Nurmio) ja kuudenneksi Pekka (Pave Maijanen ja Albert Järvinen). Vaikka Jari Sillanpää syntyi Ruotsissa, niin siellä tiedettiin trendit: vuonna 1965 ristittiin itänaapurissa huimat 2589 Jaria.

Antti Tuisku sai vuoden 1984 yleisimmän nimen, mutta vaikka Antti on melkoinen kestosuosikki, Antti Hammarbergin eli Irwin Goodmanin synnyinvuonna se oli vasta sijalla 24. Samoin vaikka Ville Galle kantaa ykkösnimeä, Ville Valon ja Daruden (Ville Virtanen) syntyessä nimi oli Top 20:n ulkopuolella.

Daruden ikätoveri Laura Voutilainen kantaa oman aikansa 34. suosituinta tytön nimeä, mutta Kerran-biisin tehdessä hänestä tähden Laura oli ykkönen. Pelle Miljoonan ja Tommi Läntisen syntyessä 1950-luvulla Petri ja Tommi olivat vielä harvinaisia, kymmenen vuotta myöhemmin eivät. Samuli Edelmann oli yksi vain kymmenestä vuoden 1968 lapsesta, joille annettiin ekaksi etunimeksi Samuli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti