maanantai 26. huhtikuuta 2021

Otettu ja omistettu

Fredistä kirjoitettiin lauantaina paljoin kiireisiä muistotekstejä, jotka yhteismassallaan saivat muodostettua kuvan hänen saavutuksistaan, mutta täydentäisin kuvaa vielä muutamalla detaljilla. Kuten sillä, että häntä voi pitää Finnhitsin isähahmona: ensimmäisen Finnhits-albumin ensimmäinen kappale oli Fredin Rakkauden sinfonia.

Muisteluarvoa olisi silläkin, että kun mies tehtyään toistakymmentä singlehittiä vihdoin sai markkinoille ensimmäisen varsinaisen albuminsa Niin paljon kuuluu rakkauteen (1972), se oli ykkösenä viisi kuukautta ja rikkoi maamme myyntiennätyksen 58.000 kappaleen menekillään. Sitä ennen oli julkaistu hittikokoelma Fredi (1970), jota nykykäytäntöön verrattuna voisi toki pitää tavallista hittipitoisempana esikoisalbumina.

Suosikkidetaljini liittyy syyskuussa 1969 kärkikympissämme debytoineeseen Joe Dolanin hittiin Make Me an Island. Fredillekin muun muassa Kolmatta linjaa takaisin -klassikon tehnyt sanoittajaguru Juha Vainio suomensi sen muotoon Anna mun ajoissa tietää, ja vokalistiksi tuli aiemmin samana vuonna esikoissinkullaan ykköseksi rynninyt Markku Aro. Varma hitti.

Aro etenikin marraskuussa 15:nneksi, mutta putosi joulukuun listalta ulos, vaikka Dolan viihtyi yhä top viidessä. Miksi? No, kymmenentenä debytoi ja siitä tammikuussa ykköseksi nousi kappaleen uusi versio Ota ja omista. Asialla oli sekä laulajana että ensi kertaa tällä tasolla myös sanoittajana Fredi. ”Olet saanut, minut saanut täysin muuttumaan.”

Fredin ekan euroviisukeikan aikoihin olin liian pieni katsomaan, mutta toisen muistan. Häpesin sitä, miten noloa pelleilyä, Pump pump! Ajat kuitenkin muuttuvat, ja voin sanoa rehdisti ilahtuneeni pari kuukautta sitten, kun suosikkisarjani Corner Gasin luoja, kanadalainen Brent Butt linkitti Twitteriin tuon viisuesityksen saatteella ”Honestly… this may be the greatest video I have ever seen.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti