perjantai 23. huhtikuuta 2021

Hittiys eskaloituu

Kuten Markus Hilden blogissaan juuri kertoi, The Weekndin Blinding Lights on ollut USA:ssa poikkeuksellisen pitkäikäinen suosikki ja noussee Hot 100:n historian suurimmaksi hitiksi. Suomessakin sen viehätys on säilynyt pitkään, mutta 2020-vuosilistan ykkössijaa ei ole luvassa. Behmin Frida ohittaa sen samasta syystä kuin Behmin Hei rakas hävisi JVG:n Ikuiselle vapulle 2019-listalla.

Kun muutama vuosi sitten päätin, että vuosilistalla huomioidaan vain 40 parasta viikkolistasijaa, taulukkoteknisiin syihin perustuva päätös tuntui aika triviaalilta lopputulosten suhteen. Nyt se tuntuu suorastaan kaukonäköiseltä, sillä ilman rajoitusta nykyisten ikihittien pistemäärät kasvaisivat sellaisiin sfääreihin, että niitä ei voisi mitenkään verrata aiempiin vuosiin.

Vuonna 2019 Ikuisen vapun ja Hei rakkaan ohella vain yksi striimi- ja yksi radiohitti ylsi neljäänkymmeneen Top 40 -viikkomerkintään. Vuoden 2020 hiteiksi merkityistä siihen ylsi striimeissä kuusi ja radiossa yhdeksän, ja Syntisten pöytä taitaa vielä liittyä kymmenenneksi. On siis selvää, että 2020-pistekertoimen on oltava matalampi kuin 2019.

2019 ratkesi siihen, että Ikuinen vappu pysytteli koko radiolistan 40-viikkoisensa vähintään sijalla 11, kun Hei rakkaalla sarjaan jouduttiin poimimaan muutama sija Top 30:n alapuolelta. Samalla tavoin Blinding Lightsin kivikova numerosarja häviää Fridalle, koska sen radiovauhti loppui ennen 40 viikon rajaa.

Ehkä hyvinkin pian olemme tilanteessa, jossa useat ikihitit roikkuvat kummallakin listahuipulla kevyesti 40 viikkoa eikä niille pysty enää tekemään järkevää eroa. Nykyisellään homman pystyy vielä jotenkin modifioimaan osaksi listahistoriaa, mutta yhteyden katkeaminen on lähellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti