sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Tuhannen riemua

Facebookissa lupailin kertovani tarkemmin kirjasta, josta tein perjantaina kustannussopimuksen ja joka ilmestynee lokakuussa. Hanke perustuu siihen, että vuodesta 1960 alkavaa lista-arkistoani on nyt olemassa tasan 60 vuotta. Sen työnimi on Top 1000.

Kyllä, aiheena ovat tuon aikakauden tuhat menestyneintä listahittiä. Numero kuulostaa paljolta, mutta ei se tee kuin keskimäärin 16,7 vuotta kohden eli vähän yli yksi per kuukausi. Mukaan vaadittava pistepotti on hiukan yli 3500, ja eri vuosina tuossa kohdassa saattaa olla tungos tai aukko, eli vuotuiset osuudet vaihtelevat. 1960-luvun pistekäyrät piirtyvät jyrkemmin vähemmän hittimäärän takia, joten sillä on hiukan muita pienempi edustus.

Raja on ankara, mutta sitä ei ole manipuloitu. Vaikka saattaa tuntua epäreilulta, että tylsähkö artisti saa täpärästi mukaan kolme biisiään ja kiinnostavammalta jää muutama juuri ulkopuolelle, niin sitten jää. Vain kahdella vuosikymmenellä kuudesta on ulkomaisten hittien enemmistö, mutta niillä se on niin suuri että kokonaispottikin kääntyy tuontimusan eduksi.

Aika monesta biisistä on mukana kaksi versiota joko käännöksen tai päivityscoverin ansiosta, mutta vain yhdestä on kolme. Väitän että se on yllättävä eli vaikea arvata. Mikään niistä ei ole sample tai osakierrätys, vaan kaikilla versioilla on sama nimi.

Hittien suuruusjärjestystä ei ole vielä paljastettu missään, enkä minäkään sitä ihan tarkkaan tiedä. Kuten mainitsin uudenvuodenpäivänä, 2019-hittien pisteytystä voi joutua säätämään, ja jotkuthan kasvattavat osuuttaan yhä kovaa kyytiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti