torstai 23. tammikuuta 2020

20 vuotta kaikesta

Kun Sandstormin 20-vuotissynttäristä tehtiin marraskuussa niin suuri numero, niin saman tien voisi muistella muitakin tuon ihmeellisen aikakauden merkkipäiviä. Menkäämme huomisesta päiväyksestä 20 vuotta taaksepäin. Silloin 24.1.2000 julkaistiin Saksan singlelista, joka sai uuden ykkösen ennenkokemattomasta maasta. Kymmenen viikon kiipeämisen jälkeen huipun saavutti suomalaislevytys, HIMin Join Me.

Edellisellä viikolla sama oli tapahtunut Ruotsissa, jossa tienraivaajana toimi Bomfunk MC’sin Freestyler, eka suomalainen listakärki missään ulkomaassa. Tuplajuhlat kestivät neljä viikkoa, minkä jälkeen Freestyler jatkoi 10-viikkoiseksi ykköseksi ja noukki saman sijoituksen yhdeksästä muustakin Euroopan maasta plus Australiasta ja Uudesta-Seelannista.

HIM valloitti helmikuussa myös Saksan albumilistan ja toisti temppunsa vuonna 2003, mutta Ruotsissa nähtiin suomalainen albumi listaykkösenä vasta kesällä 2006. Asialla ei ollut HIM eikä Bomfunk MC’s, joiden korkeimmiksi sijoiksi jäivät seitsemäs ja kuudes, vaan tuoreen euroviisuvoittajan Lordin The Arockalypse. Se on yhä myös viimeinen suomalaisykkönen. Saksan uusimman (ja esittäjänsä ainoan) kärkisijan toi Sunrise Avenuen Heartbreak Century vuonna 2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti