tiistai 14. tammikuuta 2020

Rakastajuus unohtui

Käännöshitti ja etenkin käännösiskelmä ovat, myönnetään, 1900-luvun termejä. Mutta kun tutkailee menneen vuosikymmenen hittien olemusta, niin niitä voisi soveltaa ainakin pariin listaykköseen. Toinen on tietenkin JVG:n Popkorni, jonka ainoaksi kirjoittajaksi merkittiin kuukausi sitten 97-vuotiaana kuollut Gershon Kingsley, melodianpätkällään JVG:n biisiä elävöittäneen Pop Corn -instrumentaalin säveltäjä.

Toinen on radioykkönen marras–joulukuulta 2013, Cheekin ja Samuli Edelmannin Parempi mies. Vaikka sitä ei kerrota, kappale samplaa tai ”interpoloi” William Bellin biisiä I Forgot to Be Your Lover (1968). Ovat sitä aiemminkin rapparit käyttäneet (muun muassa Ludacris: Growing Pains 2001, Asa: Ystäville 2010), mutta tuossa sen vaikutus sekä melodiaan että tekstiin on hyvin ilmeinen. I forgot to be your lover / Unohdin olla parempi mies.

Kiinnostavaa on se, että Billy Idolin suurin hitti Suomessa, To Be a Lover (1986) on ihan virallinen cover samaisesta kappaleesta. Sitä on kuitenkin uudelleensovitettu niin reippaasti, että Idolia ja Cheekiä ei ihan heti osaisi epäillä saman lähteen ammentajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti