sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Se S ei tarkoita striimiä

Varoittamatta ilmestynyt Eminem-albumi pisti Striimatuimmat-listan uuteen uskoon, sillä 50:n kärkeen nousi kerralla kahdeksan Kamikaze-albumin raitaa – korkeimpana kakkossijalla Lucky You. Samana päivänä Finland Digital Song Sales -Top 10:ssä debytoi kuusi BTS:n kappaletta, Love Yourself: Answer -kokoelman ennenjulkaisematonta tarjontaa.

Tuosta näkee, millainen viive digilistassa jostain syystä on – BTS:n levyhän julkaistiin viikkoa aiemmin kuin Eminem. Joka tapauksessa eteläkorealaisilla on nyt Suomessa jo 17 hittimerkintää, kaikki yksinomaan latausmyynnistä eli käytännössä muutaman kiihkeän fanin ansiosta. Albumitilasto todistaa sentään laajemmasta suosiosta, sieltähän on lohjennut vuoden sisällä kolme sijoitusta 11 parhaan joukossa.

On kuitenkin esimerkkejä siitä, että poikabändi voi fanilatauksista edetä oikeaan suoratoisto- ja radiosuosioon. One Direction kehittyi parin radiohitin tekijäksi ennen hajoamistaan, ja kymmenen latausmerkinnän jälkeen myös 5 Seconds of Summer on nyt Youngblood-singlellään havaittu sekä striimien että radion Top 20:ssä. BTS:n latausykkönen Idol ylsi Spotifyn viikkolistalla sijalle 116, mitä parempaa en muista heiltä nähneeni. Radiotukea on toistaiseksi tullut vain Yle X:ltä.

2 kommenttia:

  1. Latauslistan liikehdinnästä päätellen sen laadintaväliä on muutettu. Laadintaväliä ei ole taidettu mainita missään, mutta iTunes-sijoituksiin verraten päättelin sen aiemmin kuvanneen keskiviikko–tiistai-väliä, nykyisin luultavasti perjantai–torstai. Se lista, jolla "Monsters" vietti viimeisen ykkösviikkonsa olisi siis ollut ensimmäinen uuden laadintavälin lista (ja tuolle viikolle julkaistiin kaksi listaa). Erikoista vain, että listan julkaisu siirtyi lähes viikon laadintavälin siirtyessä vain pari päivää eteenpäin...

    5 Seconds of Summerin kymmenes lataushitti on ilmeisesti "Want You Back". Muistan nähneeni sen iTunesin listalla, mutta Billboardin arkistohausta puuttuu muutaman viikon tiedot juuri tuolta ajalta...

    VastaaPoista
  2. Kyllä, Want You Back kävi viidentenä.

    VastaaPoista