perjantai 7. syyskuuta 2018

54 vuotta listamusiikkia

Silloinkin kun äänilevyjä ostettiin paljon, niitä ostettiin loppukesällä vähän. Niinpä nykyisellä fyysisellä albumilistalla on näkynyt viime aikoina paljon äänitteitä, joiden myynti ei riittänyt nousuun striimien dominoimalle varsinaiselle Top 50 -listalle. Toissaviikolla heviveteraani Doro ylsi kolmoseksi ja sai ”soolouransa” ekan merkinnän. Hänen Warlock-bändinsä näyttäytyi albumitilastossa vuonna 1987.

Tuoreimmalle fyysiselle listalle neljänneksi ilmaantui artisti, joka oli hitintekijä jo Doron syntyessä kesäkuussa 1964: piakkoin 75 vuotta täyttävä Jussi Raittinen. Kaikki rakkauteni -singlen ja Unioninkatu 45 -albumin välinen aikajänne on yli 54 vuotta, mikä on ennätys saman esittäjän uutta musiikkia sisältävissä listalevyissä. Aluksi mukana oli Eero-veli ja lähes koko ajan The Boys -nimike, jonka alle Wikipedia luettelee lähes 40 muusikkoa.

Vaikea edes teoretisoida, kenellä olisi rahkeita rikkoa tuo ennätys. Katri Helenan ja Dannyn listaura alkoi kuukauden Raittista aiemmin, mutta koska edes Vain elämää ei palauttanut Dannya tilastoihin, se juna taisi mennä jo. Striimipoppareiden pitäisi kutsua vieraikseen vielä hiukan iäkkäämpiä veteraaneja – Roope Salminen & Koirathan turvautui juuri tuloksekkaasti Pepe Willbergiin, ja uusi kutsu vuonna 2020 tekisi hänestä ennätysmiehen, jos alku-uran pesti Jormas-vokalistina huomioidaan.

3 kommenttia:

 1. Melkoisia veteraaneja ovat kyllä!

  Itselläni on kuitenkin kysymys blogistille noista vanhimmista albumilistoista koskien noita 1960-luvun Ilta-Sanomia tai noin vuoden 1980 Iltalehden ensimmäisen vuoden vastaavia:

  Löysitkö ne mahdollisesti jostakin erillisestä kirjaston arkistosta vai onko nykyään Ilta-Sanomille tai Iltalehdelle oma digiarkistokin osana esimerkiksi lehden tilausta?

  VastaaPoista
 2. Vanhat Iltasanomat ovat digitoituina Päivälehden arkistossa, jonne saa varata aikoja. Iltalehti ei ole julkaissut tältä alalta mitään arkistoinnin arvoista.

  VastaaPoista
 3. Okei! Kiitoksia tiedosta!

  PS. Olet tehnyt hienon ja suuren työn. Jatka samaa rataa mikäli jotakin uutta hanketta on tuloillaan!

  VastaaPoista