tiistai 30. tammikuuta 2018

Vuoden muovaama muoto

Runsas vuosi ilmestymisensä jälkeen Ed Sheeranin Shape of You on yhä Spotifyn maailmanlistan sijalla 14. Ei nyt jäädä ihmettelemään sitä, vaan käyttäkäämme tietoa matemaattisten totuuksien löytämiseksi, tai ainakin väittämien pönkittämiseksi.

Vaikka paljon puhutaan siitä, että kaikkialla maailmassa kuunnellaan nykyisin samoja hittejä, niin Shape of You todistaa, että totaalinen maailmanvalloitus on yhä vaikeaa ja harvinaista. 14. sijaan ei näet ole vaadittu huippurotaatiota, vaan sitä että kappaletta yhä kuunnellaan poikkeuksellisen monella markkina-alueella melko paljon.

Kävin läpi spotifycharts.comin runsaat 50 alueellista päivälistaa 30 soitetuimman osalta. Shape of You löytyi vain kuudessatoista tilastossa niin korkealta:
#1 Japani, #11 Sveitsi, #11 Taiwan, #12 Puola, #12 Tsekki, #14 Hongkong, #16 Belgia, #18 Unkari, #20 Turkki, #23 Thaimaa, #26 Costa Rica, #27 Kolumbia, #27 Portugali, #28 Ruotsi, #29 Uusi-Seelanti, #30 Ranska.

Tuo Japanin ykkössija ei ole niin ratkaiseva kuin luulisi; siihen riitti vain 26 000 kuuntelua päivässä eli alle puolet Ruotsin 28. sijan saldosta. Kiinnostavan tuosta paalupaikasta tekee Sheeranin kertomus BBC:n Graham Norton Show'ssa. Kun hän ennen kolmosalbumiaan piti välivuoden, hän halusi matkustella tuntemattomana ja katsoi myyntiraporteista, missä päin maailmaa hänen suosionsa on vähäisintä. Vastaus oli Japani, siis tuolloin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti