maanantai 15. toukokuuta 2017

Hidasta sukellusta

Eilinen albumilista oli niin staattinen, että tuleva kesä alkoi jo hieman hirvittää: jatkaako Haloo Helsinki! nyt yhdeksänviikkoista ykkösputkeaan läpi koko lomakauden, ja mitä muita pitkäaikaisuusennätyksiä rikotaan? Tuorein ennätyksentekijä on Adele, jonka 25 on mukana 76. viikkoa, eikä kukaan muu ole kahdella peräkkäisellä levyllä kerännyt noin suuria summia. Edeltäjä 21:n saldo on se kaikkein suurin, 162 vk.

Nuohan ovat toki kunnioitettavia ja poikkeuksellisia saavutuksia, mutta eivät järin vertailukelpoisia siihen aikakauteen, jolloin listasija tuli pelkillä ostotapahtumilla ja pitkä mukanaolo edellytti jatkuvaa uuden yleisön saavuttamista. Kuunteluvetoinen tilastointi voi pyöriä myös pelkän pysyvän fanikannan varassa.

Eiliset Top 50 -debyytit tulivat sentään kaikki ensikertalaisilta. Brittiläinen Slowdive (#49) katkaisi yli 20 vuoden levytystauon, Mara Balls (#45) on suomalainen naisartisti ja rappari Logicin (#21) ainoa aiempi merkintä on tullut kimppahitistä Sucker for Pain. Biisihän on soundtrackiltä Suicide Squad, jolla silläkin on jo 40 listaviikkoa. Edes elokuvamusiikin kuningasjulkaisut Saturday Night Fever, Grease tai Mamma Mia eivät aikoinaan pysyneet Suomen listalla noin kauan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti