torstai 11. toukokuuta 2017

60 viisun voimalla

Facebook-sivullamme listataan paraikaa menestyneimpiä euroviisuvoittajia. Koska mittelöä on käyty 1950-luvulta asti ja voitto joskus jaettu useamman kesken, edes puolikas ykkösistä ei mahtunut 30 biisin parhaimmistoon. Mutta kaikki viisi brittivoittajaa mahtuivat. Officialcharts.com on koonnut kiinnostavasti Britannian 60 edustussävelmän edesottamukset sekä kisassa että kotimaansa listoilla.

Kaikista viidestä tuli Top 3 -sinkkuja, kolmesta ykkösiä. Kisassa toiseksi tulleiden brittiviisujen erot ovat sen sijaan melkoiset: on ylletty kärkeen (Cliff Richardin Congratulations 1968), on jääty sijalle 73 (Live Reportin Why Do I Always Get It Wrong 1989). Gina G:n Ooh Aah Just a Little Bit oli listaykkönen, vaikka äänestettiin vuoden 1996 kilpailussa vasta kahdeksanneksi.

Jotkut maan edustajista ovat pärjänneet paremmin Suomen singlelistalla kuin kotonaan – vuosina 1973–75 näin kävi kolmesti peräkkäin. Meikäläisten viisujen brittivalloituksista ei kuitenkaan ole paljon kertomista. Lordin Hard Rock Hallelujah (2006) pääsi siellä 25:nneksi, kun samoissa viisuissa sijalle 19 jätetty Daz Sampsonin Teenage Life ostettiin kahdeksanneksi.

Sittemminhän Britannian asenne kilpailuun on vaisujen lopputulosten myötä vaihdellut vähättelevästä uhriutuvaan. Vaisuuskin on suhteellista. Maalla on kuitenkin 2000-luvulta kaksi Top 5 -sijoitusta, kun esimerkiksi Suomella on vain yksi Top 10:ssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti