torstai 23. helmikuuta 2017

Tervetuloa vuoteen 1960

USA:n listoista ja musiikkibisnesmediasta puhuttaessa tulee aina esiin nimi Billboard. Vanhalla mantereella on harvoin ollut syytä ottaa huomioon, että vuosikymmenten ajan Amerikassa julkaistiin viikoittain kahta varteenotettavaa kilpailijalehteä, Record Worldiä ja Cash Boxia (alkujaan The Cash Box, loppujaan Cashbox). Niihin on kuullut viitattavan vain ohimennen tyyliin ”levy oli ykkönen kaikilla kolmella listalla”.

Niinpä ei tullut mieleen, että vanhoja ”kadonneita” Suomen listojakaan kannattaisi etsiä muiden ulkomaanlehtien kuin Billboardin arkistoista. Sain kuitenkin edellisen postaukseni kommentiksi upean tiedon. Hittiarkistonihan on tähän asti yltänyt vuoteen 1961, koska vuoden 1960 Top 10 -kuukausilistoja löytyi Ilta-Sanomista ja Iskelmä-lehdestä vain 7 kpl (yksi kahteen kertaan). Mutta archive.orgiin skannatuista Cash Box -lehdistä löytyi yhdeksän lisää, ja yhteensä niistä saadaan rakennettua kokonainen vuosi!

Tiettävästi koko tuon vuoden ajan koottiin myös ep-listoja. Niitä mulla on vain neljä (Ilta-Sanomista), mutta pelkästä singlelistastakin saadaan koottua noin 50 sijan vuositilasto. Taaemmas en kuitenkaan aio mennä. Vaikka Suomi soi 4 -kirjassa on hyvä valikoima 1950-luvun lopun listoja, ne lipsuvat kuukausirytmistä vähän liikaa. 1960 on hyvä raja, parempi kuin 1961.

1 kommentti:

  1. Iskelmä-lehti aloitti 1960, Suosikki hieman myöhemmin. Tilastot aiemmin sitä-sun-tätä.
    Before -58 ei muka ollut myyntiä Usassakaan!

    VastaaPoista