sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Number 6 with a bullet

Lauri Tähkän ensimmäinen post-Elonkerjuu-ykkönen albumilistalla oli ennustettavissa, samoin striimivahvan Ellinooran kakkossija. Mutta seuraava debyytti ehti askarruttaa. Mira Luoti ei biisimaistiaisillaan vakuuttanut kuluttajia, ja ympärillä oli esimerkkejä siitä, että myönteinenkään medianäkyvyys ei aina auta – Lassi Valtosen paluulevyhän jäi ulos listalta. Tunnelivisio ylsi kuitenkin hienosti kuudenneksi, ja PMMP on nyt historian toinen suomalaisduo, jonka kumpikin puolikas pääsi sooloalbumilla kärkikymmenikköön. Ensimmäinen oli Fintelligens.

Kent julkaisi kokoelman (#9) vain neljä kuukautta viimeiseksi julistetun studiolevyn perässä, ja Lordi (#10) palasi Top 10 -tasolle yhden notkahduksen jälkeen. 12:ntena debytoi Ghostin viisibiisinen ep Popestar, jota on vinyylinä kaupattu lähes kahdellakympillä. 23 minuutin kestosta huolimatta se on sijoitettu myös muissa maissa albumitilastoon (Ruotsissa kolmoseksi asti). Viimevuotisen suurmenestyksen Melioran seuraajaksi sitä tuskin mielletään – Meliora teki 44. viikollaan re-entryn sen yläpuolelle 11:nneksi.

Vaikka luonnonlaki käskee uutuuksia puskemaan edeltäjiään alaspäin, Nick Caven romahdus kärjestä 16:nneksi on poikkeuksellinen, puhumattakaan kakkosesta 27:nneksi luisuneesta Devin Townsendista. Edorf katosi kokonaan ysisijaltaan. Myös Steve ’n’ Seagulls vajosi 11 pykälää, vaikka Brothers in Farmsin hieno saavutus Billboardin bluegrass-listalla (#1) sai meillä paljon uutistilaa.

(Jos otsikko ei avautunut, sillä viitataan Billboard-hittilistojen käytäntöön, jossa nopeat nousijat saavat bullet-merkinnän.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti