sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Isänsurua ja äidinkieltä

Albumitilastoon rynni tänään 12 uutuutta, ja vilkkaalta näyttää seuraavakin viikko, joten olemme astuneet uuteen markkinakauteen. Uusi ykkönen on asetelmallisesti yllättävä, mutta kuitenkin odotettu: 28 vuotta listadebyyttinsä ja 20 vuotta ekan Top 10 -sijoituksensa jälkeen paalulla nähdään vihdoinkin Nick Cave. Muutamaa päivää vaille 59-vuotiaana mies on poikkeuksellisen, mutta ei ennätyksellisen iäkäs ensikertalainen kärjessä – Leonard Cohen teki sen 77-vuotiaana.

Caven tähän asti paras numero oli neljä kuten myös Devin Townsend Projectilla, joka nyt debytoi kakkosena. Jos Caven nousua siivitti kuolemantapaus, niin vielä konkreettisemmin sen koki Edorf (1985–2015), joka eläessään pääsi korkeimmillaan 33:nneksi, mutta nyt postuumialbumillaan yhdeksänneksi. Uusissa korkeuksissa ovat myös edellisellä levyllään pitkään Top 50:n pohjasijoilla roikkunut Bastille (#13) ja pari pykälää pb:tään petrannut Pain (#14).

Kaikki tulokkaat eivät sentään riko ennätyksiä. Kolmasti kärkeen yltänyt Anna Abreu ilmaantui kolmanneksi ja Carolaa versioiva Hanna Pakarinen 11:nneksi, mikä ikävästi katkaisi kuuden peräkkäisen Top 10 -merkinnän putken. Pidän kuitenkin huomionarvoisena, että 12 parhaan joukkoon mahtuu kolme viime vuosikymmenellä kilpaillutta Idols-artistia – Antti Tuisku näet sinnittelee yhä Pakarisen tuntumassa. Kaksi heistä on matkan varrella vaihtanut laulukielen englannista suomeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti