sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Olosuhteiden hyödyntäjät

Nyt se tiedetään, mihin vuoden 2013 Pet Shop Boys voi Suomen albumilistalla yltää optimiolosuhteissa: vähäinen vastus, konserttivierailu, kriitikoiden myötämielisyys, medianäkyvyyttä Ylen pääuutisia myöten... Electric debytoi viidentenä, mikä on duon paras sijoitus miltei 20 vuoteen. Viime syyskuussa edeltäjä Elysiumille oli tarjolla ainoastaan 21. sija, ja koko 2000-luvulla Top 10 -merkintöjä oli tätä ennen kertynyt vain yksi.

Huonosta medianäkyvyydestä ei voi myöskään valittaa Jay-Z, josta otsikoita seuraamalla ei ikimaailmassa uskoisi, että mies on nyt itsekseen ensimmäistä kertaa albumitilastossamme. Radio Nova jopa alkuviikolla taivasteli sitä, että Magna Carta Holy Grail on hänen "vasta ensimmäinen" ykkösensä brittilistalla. Tuon lisäksi kaistaleveyttä niitti tietysti se poikkeuksellinen saavutus, että USA:sta irtosi jo 13. paalupaikka. Samaan aikaan Kotiteollisuuden viimesunnuntaisesta ykkössijasta Suomessa vaiettiin jokseenkin täysin.

Ennen Magna Cartan 17. sijaa Jay-Z rekisteröityi meillä vain toissavuotisella kimppa-albumillaan Kanye Westin kanssa (#23). Westin oma Yeezus katosi Top 50:stä kahden viikon jälkeen, vaikka syrjäyttäjiä ei juuri ole liikkeellä. Mainittujen lisäksi saatiin vain yksi tulokas, kanadalainen metallitiimi Blood Ceremony (#34).

4 kommenttia:

 1. Myöhemmät viikot näyttää miten tuo Pet shop boys levy puree kansaan, mutta menekki on ollut vahvempaa kuin kahdella edellisellä. Jännä juttu on ollut myös huomata muutos radiosoitossa, nimittäin Vocal ja Axis sinkut ovat soineet YLEX teinikanavallakin kohtalaisen usein. Aika hämmentävä saavutus kun yleensä tuolla kanavalla ei soi yli 40-vuotiaiden teokset ja PSB alkaa olla Grandpas luokkaa...
  Lisäksi Example räppärin kanssa esitetty uusi kappale "Thursday"kin on jo saanut noteerauksen...
  Milloinhan kaksikko näyttäytyy Radiolistalla vai joko siellä häntäpäähän ollaan päästy?.

  VastaaPoista
 2. Mistä lähtien singlelista julkaistaan jo lauantaina, koska tämän viikon singlelista oli jo nettisivuilla eilen seitsemän aikaan illalla. Oliko tapahtunut virhe julkaisemalla lista jo aiemmin tai onko se jo pidempään julkaistu päivää aiemmin.

  VastaaPoista
 3. Singlelistahan julkistetaan normaalisti Radio Ainossa perjantai-iltaisin (tosin ei näin loma-aikaan) ja on välillä ajastettu nettiin perjantaisin klo 22, välillä sunnuntaisin muiden mukana. PSB tuskin yltää radiolistalla mainittaviin sijoihin, vaikka irtosoittoa saisikin.

  VastaaPoista
 4. Olikohan kanava kuitenkin Yleisradion entisen kanavan sijaan Radio Aalto?

  VastaaPoista