keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Nimiraita, starttaaja vai elvyttäjä?


Radio- ja latauslistojen paalupaikkaa kärkkyvä Maailma on tehty meitä varten on kolmas single samannimiseltä Haloo Helsinki! -albumilta. Usein albumit nimetään ensimmäisen hittinsä mukaan, mikä toki antaakin niille hyvän lähtövauhdin. Mutta useiden esimerkkien perusteella nimilaulun julkaisu kolmantena tai neljäntenä sinkkuna pidentää levyn elinikää olennaisesti – siis jos siitä tulee hitti.

Suomesta näytteitä löytyy nihkeänlaisesti: Anssi Kelan Nummela, Johanna Kurkelan Marmoritaivas ja, no, Ari Koivusen Fuel for the Fire. Mutta listaviikkoja haalineita tuontilevyjä luetellessa voi palata historiassa vaikka kuinka kauas: Musen The Resistance (50 vk), Rammsteinin Mutter (44 vk), Red Hot Chili Peppersin Californication (62 vk), Simply Redin Stars (40 vk)... Haloo-kvartetti on siis hyvillä jäljillä ja palasikin jo albumilistan neloseksi.

Erityisesti 1980-luvun megalevyt tuntuvat järjestään noudattaneen tätä strategiaa: Bruce Springsteenin Born in the U.S.A., Dire Straitsin Brothers in Arms, Duran Duranin Rio, Princen Purple Rain (joka tosin Suomessa sai valjun vastaanoton), Tina Turnerin Private Dancer ja tietenkin Michael Jacksonin Thriller, joka ilmestyi markkina-alueesta riippuen maailman ostetuimman äänitteen viidentenä tai kuudentena lohkaisuna.

Vielä tuostakin peruuttaessani huomasin, että joidenkin menestysalbumien ensimaistiaiset ovat kutakuinkin unohtuneet. Esimerkiksi Eaglesin Hotel California julkaistiin monta kuukautta emolevyn jälkeen, kun kärkihitiksi oli valittu New Kid in Town. Harva tietovisaaja taitaisi myöskään vastata oikein kysymykseen Brothers in Armsin ekasta singlestä. Se oli So Far Away.

7 kommenttia:

 1. Menee kyllä niin asian vierestä, mutta onko suomessa mitään sivustoa missä voi nähdä puoliviikottaistietoja levymyynnistä/sijoituksista joka voisi antaa osviittaa tulevan viikon uutuuslevyjen menekistä. Odotukset on ovat kovat uuden pet shop boys levyn osalta kun se ehti jo itunes albummilistankin ykköseksi ja on nähtävästi havittelemassa vahvasti Top-10 debyyttiä suurimmassa osassa eurooppaa. Voiskohan näin olla myös Suomessakin sitten. Vähän jännittää odottaa sunnuntaita kun Elysmiun ja YES albumit ovat menneet alakanttiin. Ruisrock keikan ja medianäkyvyyden osalta jopa Top-5 sija ei ole täysi mahdottomuus.

  VastaaPoista
 2. Anttilan/netanttilan sivuilla seikkaili vielä hiljattain alkuviikkoisin päivittyvä myyntilista, mutta se taitaa olla mennyttä kalua. Tapaus PSB on kyllä kiinnostava, koska kasassa on ainekset hyvinkin dramaattiseen debyyttisijoitukseen.

  VastaaPoista
 3. Puuttuuko Pomus-listatietokannan elokuun 1993 singlelistalta pari kappaletta? Selatessani listoja ja kuunnellessani niillä olleita kappaleita huomasin, että tuon kuukauden ensimmäistä Ykkösen singlelistaa kuvaavasta sarakkeesta puuttuu sijat 5-7.

  VastaaPoista
 4. Hyvä huomio, ja hyvä että joku oikeasti seuraa niitä. Puuttuvilla sijoilla ovat Madonnan Rain, Haddawayn What Is Love ja Dance 2 Trancen Take a Free Fall. Korjaus tulossa...

  VastaaPoista
 5. Kun alkuviikosta kaipailin J. Karjalaisen Sydänlupausta radiolistan Top 20:n joukkoon niin kuin tilauksesta se nyt sitten nousi sijalle 19.

  Reckless Loven Night On Fire julkaistiin jo huhtikuun lopulla ja vasta nyt nousi Top 20-sijoille (#15), joten varsin hitaasti on edennyt hittisijoitusta kohti...

  VastaaPoista
 6. Kun Haloo Helsingin Maailma on tehty meitä varten nousi radiolistan ykköseksi niin siitä tuli heidän neljäs perättäinen listaykkönen. Onko kukaan aiemmin yltänyt samaan radiolistalla?

  VastaaPoista
 7. Eipä tule mieleen neljän putkia. Tässä muutama löytämäni: Chisu 1-1-2-1. Samuli Edelmann 1-1-1-6-1-1. Madonna 1-1-9-1-1-12-1-1.

  VastaaPoista