torstai 14. huhtikuuta 2011

Antisynttärit

Parin notkahduksen jälkeen Foo Fighters palasi nappaamaan jatkoa vuoden 2005 In Your Honor -albumin ykkössijalleen. Paalulla ei olekaan nähty ulkomaista musiikkia sitten viime syyskuun ja Volbeatin. Carola saavutti saman nelossijan kuin edelliselläkin kokoelmallaan ja on listahistorian korkeimmalle kuolemansa jälkeen noussut naissooloartisti. Kymmenen kärkeen on hänen lisäkseen ostettu Edith Piaf (7) ja Laila Kinnunen (9).

Timo Tolkki ei ole soololevyillään päässyt 38. sijaa korkeammalle, joten Symfonian debyytti yhdeksäntenä on yllätys. Tarot kiipesi 16:nneksi äänitettyään muinaisen esikoislevynsä uusiksi, ja The Capital Beat sivusi kakkosalbumillaan edeltäjänsä 17. sijaa. Uniikin kaksi aiempaa sooloa eivät tilastoituneet, mutta Suurempaa selvisi 24:nneksi – pykälän J. Karjalainen -kokoelman yläpuolelle.

Alempaa löytyy kolme ensikertalaista, The Blanko (28), radiohirmu Tommi Kalenius (36) ja Ruotsin ykkönen Glasvegas (48). Vaan mitäpä ei enää löydy? Vietettyään 51 viikkoa sijojen 1–7 välillä Jenni Vartiaisen Seili on näköjään päätetty hintateknisin perustein ottaa pois Top 50:stä, mutta ei sitä ole midprice-osastossakaan. Siinäpä vuosijuhla.

16 kommenttia:

 1. Myöskään Laura Närhen levy ei ole listoilla, mutta Anna Puu on midpricessa. Molempia myytiin 8,90 hintaan Hulluilla päivillä. Kummallista.

  VastaaPoista
 2. Huikea temppu Tolkilta ja Symfonialta! Mikä ettei, onhan se levy ihan jäätävän hyvä.

  VastaaPoista
 3. Johan Jennin tippumista listoilta selitellään Ylex sivuillakin. Jenni tiimeineen on varmasti äärimmäisen pettynyt. Hullujen päivien 6,90 hinnalla he olivat ajatelleet, että ykkössija on mahdollinen ja lisäksi täysi vuosi listalla olisi mahtava uutisen aihe ja taas uusi ennätys Jennille. Mutta miten kävikään. Ovela veto listanlaatijalta poistaa aletuotteet.

  VastaaPoista
 4. "Oveluus" ei todellakaan ole listanlaatijoiden tärkeimpiä ominaisuuksia. Johdonmukaisuus on kieltämättä nykymenossa vaikeaa, mutta enemmän voisi yrittää. Tämä päälistan ja midprice-listan väliin putoaminen on selvä moka.

  VastaaPoista
 5. Laura Närhikin olisi varmasti kuulunut edes midprice listalle. Eipäs nyt surkutella vaan Jennin kohtaloa, kun on muitakin "kärsijöitä".

  VastaaPoista
 6. Symfonian levy on todella kova, mutta silti yllättävänkin kova on sekin että nousi listalle. Itsekin kyllä ostin sen...

  VastaaPoista
 7. Turha itkeä listasijoituksen puutteesta, jos kerta haluaa myydä levyä 3 kertaa normaalihintaa halvemmalla Hulluilla päivillä..Tuskin Stokka myy väkisin, eiköhän nämä ole levy-yhtiöiden päätöksiä, keitä myydään, kun aina samat naamat siellä alelaarissa pyörii.
  Ja eikös tästä listalta poistettu vaan hullupäivämyynti, joten onhan niitä kasapäin muitakin myyntipaikkoja, mutta näköjään niiden myynti ei riittänyt edes top 50 sijalle.

  VastaaPoista
 8. Olisikin ollut noin, mutta listalta poistettiin kaikki myynti levyiltä, joita yhdessä paikassa myyntiin alle kympillä. Tämä näin koska vähittäisliike ei suostunut kompromissiin eikä listaa keräävä tahokaan pystynyt/halunnut poistaa pelkästään osaa myynneistä. Osa levy-yhtiöistä ei puolestaan suostunut siihen, että levyt olisivat mid price listalla, koska kuitenkin ensi viikolla palaavat normaalilistalle. Nyt olemme tilanteessa, että kuluttajaviranomaisten toiveista riippumatta kuluttajahinta on vaikuttanut listakelpoisutteen ja ainakin viikon myydyintä levyä ei näy millään listalla. No Foo Fighters ja Timo Tolkki olivat tyytyväisiä kun arviolta 10 levyä listalta poistettiin ja osa erittäin korkealta.

  Saa nähdä miten jatkossa. Jos esim. Anttila haluaa, että Timo Tolkki putoaa listalta, niin ei tarvitse kuin laittaa alle kympin hintalappu päälle ja diskaus listalta on selvä.

  VastaaPoista
 9. Eiköhän Tolkki Symfonioineen putoa listalta rivakkaasti itsekseenkin, ehkä jo ensi viikolla. Yllättävän korkea debyytti joka tapauksessa - toisin kuin J. Karjalaisella. No, parannusta edelliseen kokoelmapakettiin sentään...

  Seilin ulosajo komean top 7 -jatkumon jälkeen tosiaan hämmentää. Olisihan sen voinut vaikka jälkikäteen lisätä midprice-listalle, mikäli levy katsottiin kelvottomaksi top 50:een. Seilin ensi viikon sijoitusta odotellessa - ja sitä, kummalle listalle se on sijoitettu.

  VastaaPoista
 10. Mielestäni ihan oikein, että Seili ei ollut listoilla. 6,90 on niin naurettava hinta levylle, että ei mitään rajaa. Hullun halvalla hinnalla oltiin ajateltu "ostaa" ykkössija, eikä se ole reilua. Ihan tarpeeksi Seilin myyntiä on jo muutenkin tuettu. Paljon tärkeämpi asia Jennin kannalta on, että Hulluilta päiviltä saatiin kahmittua Hullu myyntimäärä ja taas ollaan lähempänä seuraavaa platinaa.
  Hullujen päivien sekoittama lista ei ole aiemminkaan kertonut mistään muusta kuin siitä, keitä myydän halvimmalla, joten ihan oikein tämä uusi käytäntö.

  VastaaPoista
 11. Mun mielestä Seilin myynnit muualta kuin Stockmannin Hulluilta Päiviltä olisi pitänyt hyväksyä listalle. Mikään listasääntö ei edellytä niiden poistamista.

  VastaaPoista
 12. En usko, että Seili on muualla paljon myynyt. Tuskin moni ostaa täydellä hinnalla, jos stokkalla saa melkein ilmaiseksi.
  Asa Masa oli kans hullujen päivien aletuote, mutta se on näköjään virallisella listalla.
  Eiköhän Jenni ole ihan riittävästi menestystä niittänyt, joten yhden listaviikon puute tuskin merkittävä kokonaisuuden kannalta.

  Onkohan levy-yhtiöillä jatkossa enää yhtä suurta intoa laittaa suosikkejaan stokkan alelaariin, kun kohtalo listalla on tämä? Mutta listan säännöt ovat ihan selvät hinnan suhteen, joten tärkeä, että niitä noudatetaan myös hullujen päivien osalta.

  VastaaPoista
 13. Anttilan listalla Seili oli sijalla 9 ja eikä Stockmannin tavarataloja todellakaan löydy joka niemennotkosta. Joten aivan varmasti Seili olisi ollut TOP 50 listalla ilman stokkan myyntiäkin.

  Itse olen listafriikkinä seurannut muidenkin maiden listoja eri foorumeilta ja täytyy sanoa, että kyllä suomen lista on farssien kuningas.

  Sehän tässä onkin ongelma, että sääntöjä ei noudateta loogisesti. Esimerkiksi Anttilan halpis levyjä on listattu koko ajan viralliselle listalle, koska niitä myydään muualla listalle hyväksytyllä hinnalla.

  Tässä tilanteessa ns. revenue lista elikkä paljonko levy on tuottanut viikon aikana bisnekselle olisi paras mahdollinen vaihtoehto. Saksan listathan toimivat näin. Loppuisi nämä epäloogiset katekorioinnit.

  VastaaPoista
 14. Listasijat tulevat ja menevät. Ainoa, mikä jää historiaan ja mistä tulee rahaa artistin taskuun, on se paljonko levy myy. Tosin, jos levyä myydään 6,90 hinnalla, niin tuskin siitä kovin paljon enää artistille jää käteen, mutta alhainen hinta auttaa toki myymään paljon ja rikkomaan ennätyksiä. Nyt kun platinarajatkin ovat niin alhaisia, niin varmasti joku platinaennätys on kohta kasassa.

  VastaaPoista
 15. Kiitos kaikille vilkkaasta kommentoinnista! Olen kyllä eri mieltä siitä, mikä jää historiaan ja mikä ei. Jos listahistoriaa ei olisi tai se ei olisi niin kiinnostavaa kuin on, tätä blogiakaan ei olisi.

  VastaaPoista
 16. Voi kun saisi Jake Nymanin takaisin pitämään isottelevat pikkufirmat kurissa, niin listakin pysyisi selliasena, että sitä ei tarvitsisi hävetä.

  VastaaPoista