maanantai 18. huhtikuuta 2011

Äänellä ääniä

Keräsin viisi vuotta sitten Sisältää hitin -kirjaani Top 10 -listan suomalaisista, jotka ovat päässeet sekä listoille että eduskuntaan. Osan yhteys hittimarkkinoihin oli aika kaukaa haettu, mutta selviäkin tapauksia riittää: Mikko Alatalo, Veltto Virtanen, Tony Halme, Johannes Virolainen... Toissa kesänä saatiin jykevä täydennys, kun sinkkuykkösenä käyneellä Keskustan vaalilevyllä Nälkämaan laulu äänteli itse Urho Kekkonen.

Vaikka eilen eduskuntaan valittiin paljon väkeä viihdemaailman liepeiltä, suoria listayhteyksiä on vaikea bongata. Esimerkiksi Jani Toivolan ja Heikki Paasosen edellisellä Idols-kaudella muodostaman The Gay -duon biisi julkaistiin MTV3:n download-saitilla, mutta ilman tilastomerkintöjä. Persujen riveistä tulee paljon tuntematonta massaa, joiden menneisyydestä saattaa Lyly Rajala -tyyliin paljastua iskelmätähtien taustalla rummuttamista.

Yksi täpärä, mutta kiistaton tapaus on sentään todennettavissa. Alkuvuonna 1982 jukebox-tilaston viitoseksi nousi Juha Vainion kaksimielinen kannustuslaulu Kunto nousee sullakin, jonka duettopartnerina levytysuransa aloitti kehonrakentaja Kike Elomaa. Kuudesta omasta albumistaan huolimatta Varsinais-Suomen ääniharava ei myöhemmin ole listasijoja saavuttanut. Parempi olla ajattelematta, mitä eilinen ilmiö vielä poikii tällä alueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti