maanantai 28. helmikuuta 2011

Yloenen uskoo ulkomaankieleen

Tasan 15 vuotta sitten Suomen albumitilaston kärkeen nousi levy, joka kaikista listahistoriamme ykkösistä taitaa nauttia vahvinta flopin mainetta – kultamyynnistä ja 10 listaviikosta huolimatta. Neljä ruusua eli 4R limbosi vasta toisella englanninkielisellä albumillaan Not for Sale (#23), mutta sen status tuntuu jälkikäteen säteilleen myös Mood-edeltäjään.

Tapauksesta on helppo unohtua muistelemaan englanninkielisen suomimusan suosiosuhdanteita. 4R:n seurana Top 40:ssä olivat tuolloin vain tanssipopparit Sound of RELS ja Waldo, mutta 2000-luvun alun vientibuumi moninkertaisti kysynnän ja tarjonnan. Entä nyt? Viimeisen 12 kuukauden aikana ykkösenä on käväissyt vain kaksi kotimaista vieraskielistä esittäjää, Stratovarius ja Poets of the Fall.

Suurikohan houkutus yhdellä vientipioneereistamme, Lauri Ylösellä oli tehdä palefacet eli satsata kotimarkkinoihin kieltä vaihtamalla? Emma-gaalaan ajoitettu soolouran avaus oli kuitenkin kansainvälisen suurieleinen. Kun Ylönen saa ensimmäisen listamerkinnän, niitä tulee minun aikakirjoihini kerralla neljä – saman hakusanan alle kun lisätään myös vokalistivierailut kahdella Apocalyptican ja yhdellä Kwanin hitillä. Heavy-single saa pärjätä tosissaan ohittaakseen Bittersweetin ja Chillin’ at the Grotton saavutukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti