maanantai 14. helmikuuta 2011

Tauskin hauskin

Nyt-liitteen kansijuttu Tauski Peltosesta sisälsi aika häkellyttävää dataa miehen suurimman hitin ja samannimisen Sinä vain -albumin menestyksestä. En nyt suoraan sano paikkaansapitämätöntä, vaan tutkin ennen hutkimista. Näin siinä raportoitiin:

Sinä vain syntyi neljässä tunnissa. "Se oli listaykkösenä kuustoista viikkoa, ja mä muistan, kun Virpi sano, että täst saattaa tulla sun uras suurin juttu ikinä."
Kätkä oli oikeassa. Albumia on myyty reilusti yli 120 000 yksikköä, mikä on yli puolet Peltosen pitkäsoittojen kokonaismyynnistä.


Kuusitoista viikkoa?? Listoja on tietysti monenlaisia koottu jo tuolloin (1994), mutta kullatulta muistolta tuo vaikuttaa. Singlelistalla biisiä ei näkynyt, vaan lähes kaikki 50 hittiä -tilaston 21. sijaan oikeuttaneet pisteet tulivat Discopressin paikallisradiolistan menestyksestä. Senkään kärjessä Sinä vain ei viihtynyt kuin yhden viikon. Kaikkiaan läsnäoloviikkoja Top 20:ssä on saattanut kertyä tuo kuusitoista, mikä siis ei ole likikään sama asia.

120 000 yksikköä?? Vastaus kaikille, jotka turhaan etsivät Tauskia Musiikkituottajien kultalevytietokannasta: Poptori. Tai oikeastaan sen edeltäjä Basebeat. Noiden levy-yhtiöiden pyörittäjä Erkki Puumalainen harjoittaa niin toisenlaista hinta- ja jakelupolitiikkaa, ettei hänen äänitteitään huomioida (edes midprice)listoilla tai virallisissa kultalevyluetteloissa. Tyypillinen Poptori-cd maksaa viisi euroa, mikä näinä levyaleaikoina ei ole enää niin radikaali toimintamalli kuin takavuosina.

Sinä vain -albumin ilmestyessä standardit olivat vielä sen verran yhdenmukaiset, että se kiipesi virallisen listan sijalle 19, mutta epäilemättä valtaosa tuosta potista on kertynyt hiljalleen halpamyynnissä. Poptorin sivujen mukaan se ylitti tuplaplatinarajan (80.000 kpl) vuonna 2001, mutta triplaksi sitä ei ole merkitty. Vaikka muutkin yhtiöt (mm. Sony) ovat sittemmin julkaisseet Peltos-levyjä, läheskään samanlaisiin lukemiin ei ole päästy, ja viimeinen listasijoitus on vuodelta 1997.

Valtaosa Poptorin kultalevyistä on enemmän tai vähemmän entisten laulajasuosikkien muinaisen tuotannon uudelleenlevytyksiä, joten siinä seurassa Tauskin Sinä vain toki ansaitsee arvostuksensa.

1 kommentti:

  1. Poptori-artisteilla on omat listansa. Dannylläkin on about sata listahittiä http://www.danny.fi/uutinen.phtml?id=409

    VastaaPoista