maanantai 7. helmikuuta 2011

Pakko katsoa 13: Americanos

Listablogin epäsäännöllisessä sarjassa esitellään hämäriä mutta sivistäviä videonäkymiä hittihistoriasta.

Frankie Goes to Hollywoodista tuttu, keskiviikkona 51 vuotta täyttävä brittilaulaja Holly Johnson käynnisti soolouransa kevään 1989 albumilla Blast, jonka kahdesta hitistä jälkimmäinen Americanos (#10) on jäänyt paremmin mieleen. Se avasi viekkaasti oven viihteellisemmän popin pariin, mutta sarkasmissaan mahdollisti myös paluun provokatiiviselle Frankie-linjalle.

Videossa rikas ja köyhä amerikkalaisperhe katsovat samoja 1950-luvun tv-arpajaisia, joita juontaa Holly aika leveäharteisessa puvussaan. On usein hauskaa katsoa menneisyyttä kuvaavia tv/video/leffatuotantoja jälkikäteen ja bongailla niistä tekoajankohdan tahattomia (?) visuaalisia jäänteitä. Americanos-videossakin myöhäiskasari on esillä ihan kiitettävästi.

Johnsonin strategia ei toiminut, vaan musiikillinen menestys loppui yllättävän lyhyeen ja vaihtui muutamassa vuodessa taidemaalarin uraan. Biisissä huomio kiinnittyy yhteen seikkaan: vaikka mies ei ollut erityisen persoonallinen vokalisti, hänen äänensä tunnistaa levyltä oitis. Tuolloin perusvaatimuksena pidetty tuotantomalli on 2010-luvun hittiradiovirrassa aikamoinen harvinaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti