keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Laula kanssain, älä tuon kanssa

Levyjen ostajat reagoivat Kari Tapion kuolemaan miltei yhtä voimakkaasti kuin media: midprice-albumien Top 10 koostui parhaimmillaan 70-prosenttisesti Tapio-äänitteistä. Sekä Vieras paratiisissa että Kaikki parhaat tekivät re-entryn viitossijalle ja nousivat vähän siitä, mutta yksi puuttuu: moni legenda Irwin Goodmanista Olavi Virtaan ja Elvis Presleystä Michael Jacksoniin on päässyt kuolemansa jälkeen albumilistamme ykköseksi, Tapio ei – vielä.

Viime viikolla ilmestyi taas yksi kokoelma, kolmois-cd Laulaja 1945–2010. Nimi lupailee kattavaa urakatsausta, mutta asioita hankaloittaa se tuttu kaskikanto, levy-yhtiön vaihtuminen. Ensimmäiset menestykset julkaisi Scandia/Fazer (nyk. Warner), ja uusi nousu koettiin 1990-luvulla AXR/Audiovoxin suojissa.

Triplalle on toki lisensoitu ne pakolliset takavuosien klassikot Olen suomalainen, Laula kanssain ja Viisitoista kesää, mutta siltä puuttuu muun muassa neljä 1970-luvun lopulla Top 10 -jukeboxlistalle noussutta biisiä. Vaikka Warnerin julkaisema Kaikki parhaat -tupla on vuodelta 1999, se sisältää enemmän AXR-hittejä kuin tämä AXR:n uutuus Warner-hittejä. Mutta uutuudessa on sentään Peter von Baghin laatima muistokirjoitus, eiköhän kauppa käy joka tapauksessa.

10 kommenttia:

 1. Onko tosiaan nuo biisit lisensoitu? Eikä käytetty niitä AXR:n omistamia uusversioita kappaleista, jotka on levytetty 1990-luvulla?

  VastaaPoista
 2. Asia pitänee tarkistaa. Mutta tuskinpa niitä olisi sijoitettu ekan levyn alkuun, jos eivät olisi aitoja alkuperäisiä. Tai no.

  VastaaPoista
 3. No jos halutaan edetä alkuperäisversioiden hittijärjestyksessä. Esim. "Kaikki parhaat" -kokoelmillahan ko. kappaleista kuullaan ne uusintaversiot.

  VastaaPoista
 4. Sinne se Kari Tapio nousi, ykköseksi Suomen virallisella albumilistalla.

  VastaaPoista
 5. Olen melko varma että Ile käyttää omia versioitaan. Miksipä noista Warnerille maksamaan.

  VastaaPoista
 6. I'm glad to have visited your blog and good to know you! I find it interesting and informative.
  =========
  Best Bpo In India

  VastaaPoista
 7. Kaikilla ei ole varaa ostaa kuitenkaan tuota Sinivalkoinen ääni- boksia eli tässä on selvästikin halvempi vaihtoehto sen sijaan.
  Warner varmasti puuhaa alkupuolen boxin niin ikään, luulisi ainakin.
  Olisi muuten lista-aiheista asiaa.
  Olen puuhannut tällaisen blogin
  http://radioettanykkonen.blogspot.com/ ja tätä varten olisin kiinnostunut, ainakin vuonna 1994 Rumba- lehdessä julkaistuista Ykkösen TOP 10- soitetuimpien biisien listoista. Olisiko sinulla niitä mahdollisesti itselläsi myös? Tämän kautta voi vaikka laittaa yksityistä viestiä niihin liittyen, jos niitä mahdollisesti löytyy. http://www.youtube.com/user/magomusa

  VastaaPoista
 8. En ole säilyttänyt yksittäisten asemien raportteja, muutenkin on tuota listaprujua ihan riittämiin. Rumbassa julkaistiin niitä epäsäännöllisesti syksystä 1992 siihen asti, kunnes Ykkönen lopetti.

  VastaaPoista
 9. OK - kiitos tästä tiedosta, julkaisuajankohdasta kuitenkin. Täytyy vaan yrittää niitä jostain saada käsiinsä.

  VastaaPoista