torstai 30. joulukuuta 2010

Vuosi käy vähiin

Tämän viikon albumilistalla ei ole yhtään tulokasta ja singletilastossakin vain yksi, sijan 13 Kutsu-ep kuvan duolta Julma-Henri & RKP. Niinpä kiinnitän huomion Musiikkituottajien sivuilla juuri julkaistuihin laskelmiin tänä vuonna tukkumyynnissä menestyneistä äänitteistä. Siitä on jo ehditty keskustella sunnuntaisen postaukseni kommenteissa.

Aika paradoksaalista, että nyt kun tukku- ja kuluttajamyynneistä tiedottaa sama taho, niiden välinen ero on suurempi kuin vuosikausiin. Tukkumyynneissä kun näkyy diilejä mm. iltapäivälehtien ja R-kioskin kanssa, jotka eivät vaikuttaneet virallisten viikkolistojen tilanteisiin. Esimerkiksi ulkomaisten levyjen ykköseksi nostetun AC/DC-kokoelman listamenestys jäi keskinkertaiseksi, X Factorista puhumattakaan.

Koska albumiviikkolistojen myyntilukuja ei ole saatavilla, en kokoa tai julkaise niistä vuosikatsausta. Suurimpien hittien laskelmaa varten olen taulukoinut single- tai radiohittejä sisältävien pitkäsoittojen listasijoja ja hämmästellyt sitä, kuinka pieni osa Top 50:ssä käyvistä albumeista on nykyisin sellaisia. Tai paremminkin sitä, kuinka harvoin etenkään ulkomainen singlehitti enää vauhdittaa albumien menekkiä.

Singleistä sen sijaan on tulossa viikkolistasijoihin perustuva vuosilista, koska latausmyynti vaihtelee niin vähän vuodenajoittain, että lopputulos lienee aika totuudenmukainen. Huomenna ilmestyvä radiolistakatsaus on samanlainen kuin ennenkin, se perustuu Music Control -listan Top 40:ssä kertyneisiin soittopisteisiin.

3 kommenttia:

  1. Lisäänpä vielä, että IFPIn listasta puuttuu pikkufirmojen kultalevyjä, ainakin Kaija Koo ja Paleface.

    VastaaPoista
  2. Täydennetäänkö ja korjataanko tuota listaa myydyimmistä äänitteistä vielä? Ilmestyykö sinne mm. Kaija Koon, Laura Närhen levyt ja korjataanko myyntilukuja tarkemmiksi mm. Loirin tasan 20 tuhatta. Toivottavasti, sillä olisi mielenkiintoista saada oikeaa tietoa.

    VastaaPoista
  3. Totta kai korjataan, sillä vuosihan on vielä kesken. ÄKT keräsi tietoja n. viikko ennen joulua, jotta vuoden vaihteen katsauksiin tulisi edes vähän parempaa tietoa kuin kesäkuun jälkeen oleva. Eihän silloin voi vielä olla tiedossa mitä albumeita esim. ladataan kuun lopulla.

    VastaaPoista