tiistai 14. joulukuuta 2010

Uusiutuva kipu

Viime viikon Music Control -radiolistan Top 100:ssa ei ollut yhtään joulubiisiä, mutta äkkiäkös tilanne korjaantuu. Uusista sesonkikappaleista Lauri Tähkän Sytytä mun sydämeni debytoi tänään 21:ntenä, Tuomari Nurmion Pahaa joulua 51:ntenä ja sinkkuna pärjäävä Coldplayn Christmas Lights vasta sijalla 84. Last Christmasin paluu 37:nneksi poikii kysymyksen: missä toinen kestopalaaja, All I Want for Christmas Is You? Entä missä Mariah Careyn uusi, tv-mainostettu joulumusiikki?

Muutkin kuin jouluvanhukset voivat elpyä näinä aikoina – Top 40:ssä tervehtivät jälleen muun muassa Lady Gagan Alejandro ja PMMP:n Lautturi. Erikoisimmin on tointunut parissa viikossa Top 100:n ulkopuolelta sijalle 20 Hurtsin Wonderful Life. Kyse ei edes ole yhden ison aseman oikusta, vaan pisteitä tuli kuudelta taajuudelta. Erityisesti tähän ennestäänkin yllättävän hyvin pärjänneeseen brittihittiin on mieltynyt Radio Aalto.

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen (?) ilmiö: ex-Aknestik laulajan Jukka Takalon jo huhtikuussa ilmestynyt Jokainen on vähän homo on youtube-hitti, mutta radiot eivät uskalla soittaa sitä. Tällainen taitaa olla aika harvinaista?
  Kuunneltu satojatuhansia kertoja tuubissa; ilmestyi Homo EP-nimellä. Ja tässätapauksessa on kyse rohkeuden puutteesta radioiden osalta väitän minä. Mistä lie sitten ihmiset löytäneet biisin?! Kuuntelemisen arvoinen ehdottomasti.
  terv. J.K.

  VastaaPoista
 2. Ei tuo nyt ihan ilmiöstä mene. Ei vaan ole radioasemia kiinostanut kyseinen biisi/artisti. Huumorimusiikin on aina ollut vaikea soittolistautua.

  VastaaPoista
 3. "Huumorimusiikki" - tuo termi kertoo ehkä eniten musiikkikentän jäsenten epävarmuudesta, sillä sitä käytetään, usein halventavassa merkityksessä, aina, kun ei olla ihan varmoja että mistä oikein on kyse ja vakavamielisen vakavuuden merkit eivät ole selvät eli turvatyynyt puuttuvat. Takalaon biisi on hauska(kin), mutta terävämpi kuin moni taidemerkkien painokkuudella asiaansa julistava.

  VastaaPoista
 4. Eiks tuo biisi ollut esillä siinä Ajankohtaisen kakkosen kohuhomoiltamassa. Näkyvyyttä ja kuuluvuutta on siis nautittu.

  VastaaPoista
 5. Radio Rockin Marce soitti muutaman kerran sen myös ihan huumorilla. YleX:ltäkin olen biisin kuullut.

  VastaaPoista
 6. Olen vakuuttunut ettei Takalo laske Jokainen on... "huumorimusiikiksi". Pikemminkin päinvastoin. Sanat näppärämmät kuin monessa radiotehosoittoa nauttivassa biisissä. Onko (Ylen) ns. kielletyt levyt taas tätäpäivää 2010-luvulla? Ehkä se päätyy 30 vuoden päästä jollekin harvinaisuuksia-kokoelmalle. Tuo turvatyyny-vertaus on muuten osuva. Kuten myös tuo "soitti sen ihan huumorilla" = "mä olen itse sitten ÄIJÄ enkä mikään neiti vaikka tän soitankin".
  Itse muuten vasta havaitsin, ettei EP:itä juuri enää missään näe. J.K.

  VastaaPoista
 7. jatkan edelleen asian vierestä: Einin Kesä ja yö valtaisa youtube-hitti suomalaiseksi biisiksi (yli 500 000 kuuntelukrt), mutta soiko se radiossa edes kesällä? Ei soi. Kansa janoaa kuulla sen.
  "Onneksi" radioiden musiikkipäälliköt ovat viisaampia kuin me radionkuuntelijat; päättävät puolestamme mikä on soittamisen arvoista. Lehdissä mainittu tänä syksynä se Einin tätänykyä suurimpana hittinä; sinänsä erikoista että ilmestyi singlen B-puolena (!) 1984! Tällaiset pikkutriviat ovat mielestäni musamaailman ja esim. tällaisen listablogin suola. J.K.

  VastaaPoista
 8. Pikkutriviat ovat toki minkä tahansa suola ja You Tube -lukemat usein kiinnostavia, mutta suoranaisestihan ne eivät liity listoihin. Tuolla Einin biisillähän on kai jokin Uuno Turhapuro -yhteys, mikä selittää osan ilmiöstä.

  VastaaPoista