maanantai 20. joulukuuta 2010

Ihmisiä, jotka saatat tuntea

Vaikka joulumarkkinat eivät vaikuta niin kiivailta kuin aikaisempina vuosina, jonkinlaista hehkutettavaa on siinä, että koko albumilistan Top 10 on kotimaisissa käsissä. En tarkkaan muista edellistä kertaa, mutta tarunhohtoisin suomalaissesonki oli syksyllä 2001 – tuolloin monet vahvat tuontilevyt kuten Madonnan ja Pink Floydin kokoelmat taklattiin kotimaisin voimin ulos kärkikymmeniköstä.

Värähtelyjä vähentää se, että kukaan Top 10:stä ei ole ensikertalainen noissa korkeuksissa, vaan heillä on yhteensä peräti 81 visiittiä – enemmänkin, jos mukaan lasketaan artistien aiemmat kokoonpanot kuten Gimmel. Vuoden 2010 kehno debytanttitarjonta näkyy myös Emma-ehdokkuuksissa: debyyttialbumi-kategoria on jätetty pois, eikä tulokas-sarjaan saatu haalituksi sen tymäkämpää nimistöä kuin Doom Unit, Laura Närhi, Reckless Love ja Yona.

Laura Närhen vuosi on toki ollut hyvä, mutta jo 1999 listaläpimurtonsa Kemopetrolissa tehneen laulajan ”tulokkuus” varsin kyseenalainen. Muut kolme ovat viettäneet tänä vuonna Top 50 -albumilistalla yhteensä kahdeksan viikkoa eivätkä Top 10:ssä tai singlelistalla sekuntiakaan. Doom Unitin albumi julkaistiin jo marraskuussa 2009. Tuorein esikoislevyllään kärkikymmenikköön yltäjä on Elias Hämäläinen (vko 44), ja vaikka ulkomaalaisilla on mennyt heikosti, vuoden jälkipuoliskon vahvin tulokas oli brittiläinen Hurts kolmossijoineen.

Singlelistahan on ihan toinen tapaus, sen Top 10 on nyt 90-prosenttisesti tuontitavaraa ja verrattain tuoreita nimiä. Sitä veteraaneinta ei ole mainittu Musiikkituottajien virallisella listasivulla: Taio Cruzin Higher-sinkulla vierailee 22 vuotta hittejä maakaroinut Kylie Minogue. Edellisestä kymmenen sakissa käynnistä (Slow) ehti kulua yli seitsemän vuotta.

1 kommentti:

  1. Lisäänpä tänne, että kaksi ei-tulokasehdokasta on myynyt esikoislevyllään kultaa: Marja Tyrni ja Puhuva kone.

    VastaaPoista