lauantai 13. syyskuuta 2008

Platinamagneetti

Uuden Metallica-albumin vahvasta ennakkokysynnästä on uutisoitu yllättävän asiallisesti. Ehkä se, että levy-yhtiö kertoi 55 tuhannen ennakkomyyntilukemista jo varhain julkaisupäivänä, sai STT:nkin tavallista selkeämmin kertomaan, että puhe oli kauppoihin tilatuista määristä – ei sitä tavallista ”levy on kannettu jo niinjaniin moneen suomalaiskotiin” -hörönlöröä.

Ulkomaisia äänitteitä koskeneen kulta- ja platinarajojen alennuksen jälkeen 55000 tarkoittaa lähes triplaplatinaa (3 x 20000 = 60000). Vaatimusten putoaminen näkyy konkreettisimmin juuri kertolaskuissa. 1980-luvullahan kullan ja platinan välissä oli vielä timanttilevy ja platinarajana huima satatuhatta. Esimerkiksi 190000 kpl myynyt Dingon Kerjäläisten valtakunta on vain yksinkertainen platinalevy. Jos Metallican Death Magneticiä ostettaisiin saman verran, platinakerroin olisi yhdeksän! Siinä meillä taas yhteismitallisuutta kerrakseen.

2 kommenttia:

  1. Mistähän moinen ennakkotilaushysteria johtuu? 2003 julkaistua St. Angeria on mennyt kaupaksi ÄKT:n mukaan tähän mennessä 35 725 kpl.

    VastaaPoista
  2. Tässä välissä Metallica on saanut stadionkeikkojensa avulla kaupaksi koko back-katalogiaan aika mallikkaasti eli odotukset ovat taivaissa. Silti, 55 tuhatta on aivan hirvittävä määrä nykymyynteihin verrattuna.

    VastaaPoista