lauantai 27. syyskuuta 2008

Mustalainen kiertää jälleen

Rajaton julkaisee ensi viikolla albumillisen Queen-musiikkia, jolle on lupa odottaa lähes samanmoista suosiota kuin kahden vuoden takaiselle Abba-coverlevylle. Tosin on huomioitava, että tähän asti Abbaa on kierrätetty Suomessa paljon innokkaammin ja tuloksellisemmin kuin Queeniä – jopa usean listahitin verran. Queen-covereita saa levytyshistoriastamme hakemalla hakea.

A Night at the Opera -lp:n raita ’39 päätyi samannimisenä Neumannin ekalle sooloalbumille Albion (1986). We Will Rock Yousta on tiedossa kaksikin luovaa käännöstä, Eläkeläisten Humppaukaasi (1994, ohessa tämänvuotinen livenäyte Dresdenistä) ja Smurffien Smurffit haldaa kaiken (1997). Jälkimmäinen oli mukana äänitteellä Tanssihitit vol. 2, jota ostettiin 77000 kpl. Ehkä ikimuistoisimman suomennoksen teki Ylen radiokuuluttaja, joka aikoinaan kertoi laulu- ja soitinyhtye Queenin juuri esittäneen kappaleen Bohemian Rhapsody – Mustalaisrapsodia.

Queenin omaan täkäläiseen ansioluetteloon mahtuu omituinen kupru. Vaikka vuoden 1980 albumi The Game sisälsi yhtyeen kaksi suurinta jenkkihittiä Crazy Little Thing Called Love ja Another One Bites the Dust, se jaksoi meillä vain sijalle 23. Seuraavan vuoden Greatest Hits on tuoreimman tutkimuksen mukaan Britannian kaikkien aikojen ostetuin pitkäsoitto (5,4 miljoonaa), mutta ei näkynyt Suomen listoilla lainkaan – ennen kuin Freddie Mercury kymmenen vuotta myöhemmin kuoli. Silloin se eteni kolmossijalle.

Rajattoman levyllä on a cappella -sovitus Queenin ja David Bowien singlestä Under Pressure, joka tuona kuivana kautena (1981) ilmestyessään jäi myös ulos Suomen listoilta. Nimittäin myös Bowie nautti meillä mystistä matalasuhdannetta. Subilla juuri alkaneen tv-sarjan nimikappale Ashes to Ashes nosti miehen uran kotimaassa uuteen liitoon, mutta Suomessa Scary Monsters and Super Creeps -albumi sai The Gamen tapaan tyytyä sijaan 23.

1 kommentti:

  1. Kotikaupungissani Turussa ensi sunnuntaina esiintyvä Paska on coveroinut Bohemian Rhapsodyn vuoden 2005 albumillaan Women are from Venus, men from anus. A cappella -versioita voi tehdä monella tyylillä.

    VastaaPoista