sunnuntai 25. toukokuuta 2008

Kesäsarja alkaa

Kahtena edellisenä vuonna albumitilastoa lähes keväästä syksyyn hallinneet Lordi ja Ari Koivunen olivat ehkä poikkeustapauksia, mutta kesäiset listatapahtumat tuntuvat käyvän vuosi vuodelta verkkaisemmiksi. Koska minulla on lähikuukausina parempaakin tekemistä kuin vanhojen äänitteiden kyljenkääntämisistä raportoiminen, olen valmistellut Listablogille kesäsarjan.

15 1/2 vuotta eläneen 50 hittiä -listan surutyö lienee ohi, mutta pesänselvitys ei. Rumba-lehdessä ilmestyi vuosina 1992–2007 single- ja albumimyyntiin, kaikkien mahdollisten radioasemien soittomääriin ja muutamaan pienempään muuttujaan perustunut hittitilasto, jonka jäljiltä koneeni pursuilee monenmoista tietoa. Aloitan purkamisen esittelemällä keissi kerrallaan 50 eniten listapisteitä koonnutta hitintekijää.

Järjestys syntyi muutaman periaatepäätöksen jälkeen. Tähtiduetot pisteytettiin jakamalla pisteet puoliksi esittäjien kesken, paitsi jos yhtyeen featuring-solistina oli joku itsekseen menestymätön vokalisti. Top 50 -listalta jäi ulos kiinnostavia nimiä. Esimerkiksi ensimmäisen Idols-kisan kärkikolmikko keräsi kukin yli 10000 pistettä, mutta kukaan heistä ei ylittänyt noin 12500 pisteen kynnystä. Gwen Stefani ja No Doubt päätyivät peräkkäin sijoille 83 ja 84 – saldojen yhteenlasku olisi tuonut 22. sijan.

50H50-koodin alla siis tulee 50 osaa, joissa luetellaan esittäjän 10 suurinta hittiä tilastotietoineen – mukana paljon infoa, jota kirjaani ei mahtunut. 50 nimestä 32 on Suomesta, kahdeksan USA:sta, kolme Ruotsista, kaksi Britanniasta ja yksi Irlannista, Kanadasta, Kolumbiasta, Puerto Ricosta sekä Saksasta. Valmistaudu. Seassa toki muutakin asiaa silloin kun oikeasti tapahtuu.

1 kommentti:

  1. Loistavaa!

    Ja minun on kyllä vielä hieman ikävä 50 hittiä -listaa, mutta eiköhän kaikkeen totu ajan kanssa..

    VastaaPoista