maanantai 26. helmikuuta 2024

”Pötköön ja paloiksi”

Vaikka olen vanha, en niin vanha että muistaisin kuunnelleeni koskaan Yleisradion suursuosittua Lista-ohjelmaa, jota lähetettiin vuosina 1968–1970. Meillä kyllä oli olohuoneen radio päivisin päällä, luultavasti myös sunnuntaisin klo 13–15.30, tai ehkä ei ollut. KV Väkeväinen laittoi Facebookiin oheisen Ilta-Sanomien jutun, jonka kannanottoja voi miettiä myös suhteessa nykytilanteeseen. Klikkaa isommaksi.

Lista kuulemma ”laiminlyö musiikin valtaosan pienen kaupallisen ja samankaltaisen musiikin vuoksi”, ja sen antama kuva musiikista on ”yksisilmäisen puutteellinen, valheellinen ja falski”. Kyseessä oli siis kerran viikossa tuleva ohjelma. Miten oli sen syytä, että muut toistasataa viikkolähetystuntia eivät tarjonneet sille riittävästi vastapainoa? Nykyäänhän tasapainottaminen olisi vaikeampaa, kun ”samassa muotissa valettuja” levyjä soitetaan usealla kanavalla kellon ympäri.

Jo 55 vuotta sitten oli syytä todeta: ”Kuuntelijalle annetaan illusorinen käsitys siitä, että juuri hän, Anssi Ainutlaatuinen, voi vaikuttaa listaan, muuttaa sitä ja tehdä siitä mieleisensä.” Ihan kuin nykytelkkarin lipevä hehkutus, että juuri sinä päätät voittajan. Tosin tuolloin tulos ratkesi vaihtuvan, noin 200-henkisen raadin puhelinäänestyksellä.

Hauskan muotoiseen kuvaan taitetun Henrik Otto Donnerin titteliä ei kerrota, mutta hän oli tuolloin Love Recordsin toimitusjohtaja ja sai seuraavana vuonna Ylen viihdepäällikön pestin. Pekka Gronow teki radioon jazz- ja bluesohjelmia. Listan ruotsalainen esikuva, pelkkää paikallista musiikkia soittava Svensktoppen pyörii radiossa edelleen yli 60 vuoden jälkeenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti