tiistai 6. helmikuuta 2024

Hidasta viheriöintiä

Sunnuntaina Pekka Laine muisteli radio-ohjelmassaan 30 vuoden takaisia eli vuoden 1994 musiikkitapahtumia ja lupaili palaavansa aiheeseen. Kun lähtökohtana oli ”nämä soivat silloin kaikkialla”, aloin miettiä ajanlaskennallisia kriteereitä ja sitä, kuinka paljon ne muuttuvat kun aikanaan muistellaan vaikka tätä vuotta. Albumin ilmestymispäivä tuskin ainakaan on silloin johtotähtenä.

Soitetut kappaleet olivat Green Dayn When I Come Around ja The Offspringin Self Esteem. Niiden emoalbumit Dookie ja Smash toki julkaistiin alkuvuonna 1994, mutta kaikkialla soimiseen oli vielä matkaa. Tein taulukon niiden myöhemmistä vaiheista.


Dookie

Smash

Julkaisu (USA)

94 helmikuu

94 huhtikuu

Listadebyytti (Suomi)

94 syyskuu

94 elokuu

Korkein sijoitus

95 syyskuu (5)

95 tammikuu (2)


Vuoden ensimmäistä Rumbaa tehdessä oli usein pulaa varmoista kansiaiheista, ja esille nostettiin pinnan alla väreileviä ilmiöitä. Vuoden 1994 lopulla Green Day oli vielä albumilistan alasijoja koluava tuttavuus, mutta pian Rumba-kannen jälkeen eteni kärkikymmenikköön. Offspring seurasi viikkoa myöhemmin.

Mutta milloin koettiin se huippu, jolloin ”soitiin kaikkialla”? Sitä kuvaa varmaan parhaiten myynnin ja radion yhdistänyt 50 hittiä -lista. Siinä Offspringin Self Esteem oli korkeimmillaan maaliskuussa 1995 ja Green Dayn When I Come Around vasta kesäkuussa 1995.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti