torstai 30. maaliskuuta 2023

Fakseja ja Inspiral Carpetsia

Löysin arkistoista kaksi pahasti haalistunutta lämpöpaperifaksia, joiden sisällöt olivat niin kiintoisia, että naputin ne ylös kun se vielä oli mahdollista. Kuva fakseista on Listablogin Facebook-sivulla. Ja naputuksen voisi myös julkaista täällä muistona siitä, että albumilistat ovat joskus muinoin kyenneet kiihdyttämään tunteita.

Ensimmäisen lähetti 13.5.1991 Radio Ykkösen virallisten listojen laatijoille ja julkaisijoille tuoteryhmäpäällikkö Martti Loponen Anttilasta – jättiketjusta, joka oli saatu houkuteltua mukaan listantekoon vasta vuotta aikaisemmin. Hän ihmetteli joitakin sijoituksia tehden päätelmiä.

”Olen saanut käsiini ns. Suomen virallisen listan, joka julkaistaan 16.5.
Listalla on joitakin tuotteita, jotka eivät sinne kuulu eli listaa on manipuloitu reippaasti.
Listan 10. Inspiral Carpets, listan 21. Radiopuhelimet eivät myyntinsä puolesta kuulu sinne ollenkaan.
Myös J. Karjalainen on liian korkealla, levy on kaupallisesti fiasko.
Jäljet johtavat yhteen levy-yhtiöön ja sen osittain omistamaan muutamaan levykauppaan.
Anttila jää pois toistaiseksi ns. Suomen virallisen listan laadinnasta, kunnes jonkinlainen takuu listan oikeellisuudesta on olemassa.”


Vihjausten/syytösten kohde, Epe’s Music Shopin ja Pokon Epe Helenius vastasi kolme päivää myöhemmin.

”Olen yllämainitun listan ohella saanut käsiini kaikille muille alan ihmisille paitsi minulle lähetetyn kiertofaxin, jossa allekirjoittaneen johtamaa pientä vähittäiskauppaketjua syytetään listojen manipuloinnista. Jäljet johtavat suuren suomalaisen keskusliikkeen tuoteryhmäpäällikköön eli sinuun.
Tähän mennessä me molemmat tiedämme, että muutamiin omituisiin listasijoituksiin on syynä listankerääjien inhimillinen virhe. Minä en Martti kertakaikkiaan ymmärrä, että asiaa mitenkään tutkimatta lähdet asettamaan allekirjoittaneen rehellisyyden kyseenalaiseksi. Paskapuheet ja mustamaalaus ovat asioita, joihin en olisi sinun uskonut alentuvan – ja vielä selän takana, niin että sain faxistasi kopion mutkan kautta sattumalta.
Mitä tulee mahdollisuuksiimme ja haluumme ylipäätänsä manipuloida listaa, pyydän sinua huomioimaan seuraavaa. Me emme hyödy mitään listasijoituksesta, joka ei heijasta levymyyntiä. Vain myydyistä levyistä tienaa rahaa. Toisekseen pienen ketjumme mahdollisuudet vaikuttaa kärkilevyjen osalta listan sisältöön ovat olemattomat. Usein käy niin, että Epe’s-myymälöiden Top 10 -levyjä ei löydy koko Suomen Top 40 -listalta.
Huomasit varmaan myös, että manipulointisyytteesi ajoitus oli kannaltamme muutenkin ikävä. Se nimittäin loi ikävän varjon sille tosiasialle, että Pokon julkaisut ovat juuri nyt sekä single- että lp-listan ykkösenä ilman vähäisintäkään manipulointia. Oheisena toimitan sinulle myös kaikkien Epe’s-myymälöiden Top 30 -listat ajalta 03.–10.06.91, joista voit todeta, mitä olemme ilmoittaneet myyneemme.
Mielestäni olet anteeksipyynnön velkaa.”


Anttila ei jäänyt pois laadinnasta. Minulla on yhtä haalea faksi kesäkuulta 1992, jossa puolestaan Helenius tuo esiin epäilyjä singlelistan manipuloinnista, mutta se on toinen juttu. Tai puolikas juttu, koska en saanut siihen vastauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti