lauantai 23. heinäkuuta 2022

Kesäloma on kesällä

Ruotsia on voinut pitää listakulttuurin edelläkävijämaana sen jälkeen, kun se toi striimaukset (eli oman Spotifynsa) niin vahvasti osaksi virallista Sverigetopplistan-organisaatiotaan. Mitä siis voidaan ennakoida siitä, että tätä kirjoitettaessa Sverigetopplistan on …neljän viikon kesälomalla??

Tarkempaa perustelua ei ole annettu, Musikindustrin-sivustokin tiedotti asiasta hyvin lyhyesti. Emme tiedä, julkaistaanko puuttuvat listat jälkikäteen. Spotifyn oma tulospalvelu kyllä toimii, ja koontikoneiston automatisoituminen juuri pistääkin ihmettelemään lomailun tarvetta. Se joko on ollut pakottava, tai sitten ei enää piitata mistään mitään.

Vastaavana tapauksena Suomesta tulee mieleen vain se, että muinainen jukebox-kuukausilista piti kesäpausseja. Viikkolistakaudella on muutaman kerran jätetty joulunjälkeinen lista väliin riippuen siitä, mille viikonpäiville juhlat osuvat, mutta tämäkin tapahtui viimeksi vuonna 2003. Ehkä pitää varautua ilmiön paluuseen.

Ikimuistoisin joulutauko seurasi siitä, kun keväällä 1990 virallisia kaksiviikkoislistoja laatinut Radio Ykkönen tarjoutui rukkaamaan aikataulunsa Rumballe optimoiduksi, jos Rumba alkaisi julkaista niitä. No sehän sopi, ja homma pyöri yli yhden joulutauonkin. Sitten Ykkösen vastuuhenkilö lopetti, aikatauluista alettiin päättää ÄKT:ssa, ja tietenkin mitään ilmoittamatta lista palasi tauolta vuoden 1992 alussa ristiviikoittain Rumban kanssa.

No, osittain vastareaktiona siihen, että jouduimme julkaisemaan viikon vanhoja tilastoja, kehittelin 50 hittiä -listan, jonka synnystä tulee ihan kohta kuluneeksi 30 vuotta. Ja tammikuussa 1994 saatiin Yleisradiosta viikkolistat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti