perjantai 8. heinäkuuta 2022

Kaunista roskaa

Täällä on useasti käsitelty artistien liioittelua omista saavutuksistaan ja levy-yhtiötiedotteiden tapaa muotoilla alkujaan ehkä paikkansapitävätkin saavutukset niin, että ne viihdetoimittajien pelkistäminä muuttuvat fiktiivisiksi. Yksi tämän teeman variaatio – etenkin muisteludokumenteille ominainen – on perustelujen keksiminen epäonnistumisille.

Tämä tuli mieleen lukiessa wikipedia-artikkelia Garbagen albumista Beautiful Garbage (2001). Selitys toki uppoaa 95 prosenttiin viihdetoimittajista, koska heihin uppoaa mikä vain:
”Juuri albumin julkaisun alla tapahtuneet syyskuun 11. päivän iskut sotkivat albumin promootiota. Osittain näistä syistä albumi ei menestynyt listoilla Garbagen kahden edellisen albumin tavoin.”

Terrori-isku toki sotki asioita, mutta se sotki kaikkien asioita ja kaikkien promootiota. Listoilla olivat silti jaossa ihan yhtä hyvät sijaluvut kuin aina muulloinkin, joten jos siellä meni alakanttiin, täytyy löytää syy muualta.

Suomenkielisessä wikipediassa ei ole väitteelle tietolähdettä, mutta englanninkielisessä mainitaan Garbage-dokumentti Thanks for Your Uhh, Support, joka löytyy Youtubesta. Siinä puhutaan 9–11:stä, mutta ei sen vaikutuksista listasijoihin. Sen sijaan tekstiplanssi tarjoaa dokumenteille tyypillisen pyöristyksen: väitetään että albumi ilmestyi 9–11-viikolla, vaikka se ilmestyi kolme viikkoa myöhemmin. Klikkaa kuva isommaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti