lauantai 26. maaliskuuta 2022

Vielä yksi hittijärjestys

Laitoin listahistoriamme hitintekijät jonoon 1000 listan kirjassa niin, että 12 suurimman hitin pisteet laskettiin yhteen. Jonon voi toki muodostaa muunkinlaisilla kriteereillä, ja pian käynnistyy blogissa uusi sarja Kolmen voimalla. Siinä vertaillaan esittäjiä kolmen menestyneimmän kappaleensa yhteispisteiden perusteella.

Kolmas hitti usein vakiinnuttaa esittäjän asemaa pophistoriassa ja keikkamarkkinoilla. Mutta on niitä kolmen hitin tähdenlentojakin – kuinka korkealle sellainen voi yltää?

Top 12 -kynnyksen ylitti 250 onnekasta, ja nyt arvatenkin tarjokkaiden määrä moninkertaistui pitkälle nelinumeroisuuden maailmaan. Sarjaan pääsee kuitenkin ”vain” 6 x 120 eli 720 nimeä. Mikä 6 x? Kirjassani ei ollut yhtään esittäjän sukupuoleen perustuvaa listaa, mutta vaihtelun nimissä käytän tällä kertaa jakoa kotimainen/ulkomainen naisartisti/miesartisti/yhtye. Duot luetaan yhtyeiksi.

Sukupuolten voimasuhteet ovat lähihistoriassa muuttuneet paljon. Suomalaisten naisartistien kategoria on yhä pienin (sen takia kunkin ryhmän kooksi rajautui 120), mutta sen kärki on erittäin kovatasoinen ja paljastuukin sarjan viimeisenä. Ulkomaisissa numeraalinen tasa-arvo on vieläkin lähempänä, vaikka mieskategoriaan on päässyt paljon tuottajia, joiden vokalistit ovat usein naisia.

Kutakin kategoriaa puretaan vuorotellen 40 nimen osissa, ensin sijat 120–81, sitten 80–41 ja lopuksi 40–1. Jaksoja tulee siis 18, ainakin alkuun kerran viikossa eli jonnekin kesään asti. Pisteytys kattaa vuoden 2021, mutta ei 2021-hittien tämänvuotisia listasijoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti