tiistai 1. maaliskuuta 2022

Pitch my Smack up

Joskus olen täällä noteerannut vuosikymmenten takaisten merkkialbumien viivästyneitä nousuja listalevyiksi, esimerkkeinä Motörheadin Ace of Spades ja Edu Kettusen Lentäjän poika. Samaan joukkoon kuuluu nyt 26:ntena debytoinut On You, Polarvoxille 1984 tehty ja Sonyn uudelleenjulkaisema Smackin esikoisalbumi, jonka tunnetuin biisi on Criminal.

Lepakkoluolassa perustettu bändi pääsi hyvin esille rockmediassa ja voitti Soundin vuosiäänestyksessä uusi kyky -kategorian, mutta albumilistalla se näkyi vasta kakkoslevyllään Rattlesnake Bite, ja kolmas Salvation kävi jopa ykkösenä. Esikoisesta puhuttiin aikoinaan nimellä Smack on You, jota myös Wikipedia käyttää. Kansigrafiikat joskus jättävät tulkinnanvaraa, mutta kävin läpi levyn eri julkaisut, ja kaikissa sen etiketteihin on merkitty nimeksi On You.

Heti Smackin perään 27:nneksi ilmaantui toinen kuhnailija, Dr. Dren 2001-albumi vuodelta 1999. Länsirannikon raplegendojen miehittämä Superbowl-esitys nosti striimeissä etenkin Dren ja Eminemin osakkeita. Miehen tarunhohtoisin albumi The Chronic (1992) jäi myös ilmestyessään ulos Suomen listoilta, mutta tilastoitui midpriceen vuonna 2003.

2 kommenttia:

  1. IFPI:n arkistojen mukaan vuonna 2003 midprice-listalla kävi "Chronic 2001". Tuo on 2001-albumin vaihtoehtoinen nimi, minkä perusteella alkuperäinen "Chronic" ei olisi noussut lainkaan listoille.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa järkeenkäyvältä. En löytänyt itseltäni Ylen alkuperäistä listaa, ja Ylen oma vintti-arkisto on aika retuperällä.

    VastaaPoista