tiistai 31. elokuuta 2021

Lentäjän pojanpoika

Sekä päälistalla että etenkin fyysisellä albumilistalla pistäytyy joskus aika hämmentäviä äänitevanhuksia. Nyt jälkimmäisen pohjasijalla komeilee Lipposen levyn ja kasetin uudelleenjulkaisema Lentäjän poika (1986), Edu Kettusen ainoa kultalevy. Tässä tapauksessa hämmennysefektin tuottaa se, että kyseessä on sen ensimmäinen listamerkintä.

Finnlevyn kautta ilmestynyt Kettusen nimetön esikoissoolo ei menestynyt, vaikka avausraita Neonkuu on vakiintunut radiosuosikiksi. Niinpä Flamingon julkaisema Lentäjän poika ei ollut mikään odotettu äänite, ja nimibiisikin laitettiin singlen b-puoleksi. Listallenousua haittasi myös se, että Flamingo kampanjoi levyjään lähinnä Anttilassa, joka ei vielä tuolloin raportoinut listalaatijoille.

Ifpin mukaan kultalevy myönnettiin vasta neljä vuotta myöhemmin. Monesti on ihmetelty, kuinka listoilla käymätön äänite voi myydä kultaa tai enemmänkin, mutta striimiaika on hyvin havainnollistanut sen, että tilastokynnysten alapuolella tapahtuu paljon, kunhan antaa ajan kulua. Pojun Esson baariin julkaistiin neljä vuotta sitten eikä ole koskaan yltänyt Spotifyn viikkolistoilla 31. sijaa korkeammalle. Kummasti sillä silti hiljattain tuli 17 miljoonaa striimiä täyteen.

1 kommentti:

  1. Esson baariin oli juhannuksena 2019 (21.6.2019) Spotifyn päivälistan sijalla 12 ja se on biisin korkein sija päivälistalla. Se on ollut listalla nyt 1445 päivää. Sitäkin pidempää suosiota omaa Passenger-Let Her Go (1746päivää), joka julkaistiin 2012. Molemmat biisit ovat TOP200 listalla edelleen. Menestys Spotifyssa tulee nimenomaan pitkällä kaarella eikä viikon tai varsinkaan pelkän julkaisupäivän listasijalla.

    VastaaPoista