lauantai 22. helmikuuta 2020

20 minuutin välein äänessä

Marraskuussa vertailin Radio Monitorin mittaustuloksia viiden vuoden välein. Kävi ilmi, että listan impactit eli biisille viikon mittaan osuneet kuulijakontaktit ovat päässeet putoamaan. Kun viisi vuotta sitten huippuhitin impactit saattoivat ylittää kymmenen miljoonan rajan, viimeaikainen listaykkösen keskiarvo oli kuuden miljoonan huitteilla.

Nyt liidellään kuitenkin vanhan ajan sfääreissä, ja asialla tietenkin Behmin ihmeviisu Hei rakas. Menneellä viikolla sen impactit nousivat 9,33 miljoonaan ja soittokerrat yli viiteensataan. Kakkonen Sä saat mut palasiksi ylsi vain 58 prosenttiin ja kolmonen Torn 43 prosenttiin Behmin kuuntelijamääristä. Näyttää mahdolliselta, että Lauri Tähkän viimevuotinen ykkösviikkoennätys 16 ei pysy pitkään voimassa.

Facebookissa piikittelin sille, että retroutuvassa radiokentässä Top 40 -kynnyksen ylittivät niinkin tuoreet esitykset kuin Alphavillen Forever Young (1984) ja Queenin Another One Bites the Dust (1980). Sinänsä kiistattomista klassikoista on mainittava, että aikoinaan Forever jäi singlelistan sijalle 24 eikä Another tilastoitunut laisinkaan ennen vuoden 1998 remixiä. Kun ajattelee, miten valtavasta sammiosta vuosikymmenten takaisia hittejä poimitaan, on hämmentävää että yksittäisvanhukselle kertyy 90 soittokertaa viikossa kun niin moni uutuus jää nollille.

Retroutuminen on entisestään lisännyt striimi- ja radiolistan välistä hajontaa. Spotifyn ja Radio Monitorin Top 100 -viikkolistoilla on vain 31 yhteistä hittiä ja niistäkin valtaosa jommankumman tai molempien alapäässä. Top 20:n yhteisiä kappaleita on ainoastaan neljä – Hei rakkaan lisäksi Epäröimättä hetkeekään, Everything I Wanted ja Salt. (Oheinen Ava Max -tukkatunnus on luultavimmin tehty suolalla.)

2 kommenttia:

 1. Forever Young oli Jokamiehen listan kärkikahinoissa alkuvuonna 1985. Olisiko ollut jopa ykkönen.

  Sami

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Forever Young" oli Katso-lehdessä julkaistuissa Jokamiehen listalla parhaimmillaan sijalla 2. maaliskuun listalla (edellisellä helmikuun listalla Alphavillen "Big In Japan" oli listaykkönen)

   Poista