maanantai 12. marraskuuta 2018

Ennätyksen nopea sivuaminen

Kaksi viikkoa sitten Pää kii noukki Stupido-yhtiön historian parhaan sijoituksen albumilistalta, kun Jos huonoo onnee ei ois mul ei ois onnee ollenkaan debytoi kolmantena. Eilen toinen Stupido-sainaus Huora ylsi samaan Kosto elää! -levyllään. Kumpikin bändi oli aiemminkin käynyt Top 10:ssä (kuudentena ja kahdeksantena), mutta tähän asti lähes 30-vuotiaan levy-yhtiön korkein sijoitus oli Eläkeläisten aikaansaama viitonen.

Viikko sitten tilastossa hämmästytti toisenlainen asia, mutta maltoin pitää pääni kii siltä varalta, että kyseessä on jokin laadintahäiriö – ja siltä se nyt vaikuttaa. Kumpikin ysikauden Vain elämää -kattaus näet putosi Top 50:stä – jälkimmäinen vain yhden viikon jälkeen! Tuplat debytoivat kolmen viikon välein neljäntenä ja kymmenentenä ja tekivät nyt re-entryt sijoille 25 ja 30, jotka toki nekään eivät kummoisia saavutuksia ole takavuosiin verrattuna.

Vaikka tämänsyksyiset esitykset vastaanotettiin striimimarkkinoilla paljon lämpimämmin kuin keväiset, albumeissa alamäki jatkuu. Jos laskee listaviikkoja, niin parhaat saldot nykäistiin niinkin lyhyen aikaa sitten kuin viime syksystä eteenpäin, seiskakaudella – 43 ja 41 viikkoa. Hurjamyyntinen ykköskausi (2012) menetti puhtinsa joulumarkkinoiden jälkeen ja jäi alle puolen vuoden läsnäoloon. Albumilistan laskenta tosin on hämärtynyt muuttunut noista ajoista niin, että vertailu on aika turhaa.

8 kommenttia:

  1. Vain elämää-levyjen striimejä ei ole laskettu mukaan albumilistalle, ainoastaan levyjen myynnit. Kuitenkin kaikki biisit ovat ainakin Spotifyssä striimattavissa jopa kolmessa eri "formaatissa": Jokainen biisi omana singlenä, kaikki biisit sisältävänä soittolistana ja vielä samoina kahtena eri albumina kuin myynnissä olevat kattaukset. Jos Vain elämää- biisien striimit laskettaisiin sellaisenaan albumilistalle mukaan, niin todennäköisesti näillä albumeilla olisi kaksoisjohto. Ainoastaan listaykkösen, Gasellin Janon biisejä striimattiin viime viikolla yhteensä suurin piirtein saman verran kuin Vain elämää-albumien biisejä.Kaikkia muita albumeja striimattiin selvästi vähemmän.

    Siitä lähtien kun striimit otettiin mukaan albumilistalle, niin Vain elämää-albumien laskenta on ollut todella hämärää. Välillä striimit on laskettu mukaan, välillä ei. Silloinkin kun striimit on laskettu mukaan, niin levyt jotenkin kummasti alisuoriutuvat suhteessa Spotifyn julkaisemiin striimeihin.

    Vaikka olenkin näiden vuosien aikana oppinut ymmärtämään nykyisen listan logiikan pääpiirteittäin, niin Vain elämää-levyt ovat kyllä poikkeus.
    Sami

    VastaaPoista
  2. Myös Lady Gagan ja Bradley Cooperin Shallow-kappaleen striimauslistasijoitukset ovat olleet hämmentäviä. Kaikilla kolmella listaviikolla kappaleen sijoitus on ollut noin 10-20 sijaa huonompi kuin Spotifyn omalla viikkolistalla. Muiden kappaleiden sijoitus ei vaihtele näin paljon, vaikka mukana on kuuntelutietoja muiltakin palveluilta kuin Spotifylta. Jotain outoa tuossakin on...

    VastaaPoista
  3. Kun VE9 toinen kattaus debytoi kymmenentenä, se ei ollut lainkaan fyysisellä listalla, joten jonkinlainen osa sen striimeistä on huomioitu. Nyt se on merkitty re-entryksi fyysiselle listalle, vaikka on mukana ekaa viikkoa.

    Joo tuota Shallowta oon minäkin kummastellut, mutta soundtrack on kyllä jaksanut nousta albumilistalla aika epätyypillisesti.

    VastaaPoista
  4. Tai toisen kattauksen kymmenes tila tuli fyysisestä myynnistä + latausmyynnistä. Tai sen olisi pitänyt olla fyysisen myynnin top 10:ssa, mutta laatijoilta unohtui, kuten molemmat levyt kokonaan seuraavan viikon päälistalta. Striimien mukaanoloon en edelleenkään usko. Niiden vaikutus pitäisi olla paljon suurempi. Jos katsot tämän viikon listoja, niin huomaat, että ensimmäinen kattaus ja Hank Von Hell möivät viime viikolla saman verran (molemmat fyysisellä listalla sijalla 7). Päälistalla ensimmäinen kattaus oli 30. Ja Hank 32. Pelkästään viime viikolla ensimmäisen kattauksen biisejä striimattiin yli 900 tuhatta kertaa, kun taas yksikään Hankin biisi ei päässyt edes päivälistan top 200:an. Kyllä tuon kahden pykälän eron selittää paremmin latausmyynnin lisäys fyysiseen myyntiin kuin striimien huomioiminen. Toistaalta, kuten aikaisemmin kirjoitin, minulle ei ole vielä reilun neljän vuoden aikana avautunut mitenkä Vain elämää-levyjen striimit huomioidaan listalle.
    Sami

    VastaaPoista
  5. Jotenkin ajattelin, että albumilatausmyynti tuskin enää vaikuttaa mihinkään, mutta fyysiset myyntilukemat taitavat myös olla niin vähäisiä, että yksittäistapauksillakin on vaikutusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. En ole täysin tyytyväinen latausmyyntiteoriaan, mutta on se parempi selitys marginaalisille sijalukujen paranemisille kuin se , että olisi huomioitu striimit laskelmiin. Nytkin Vain elämää 9-projektista on 14 biisiä mukana Spotifyn top 200 viikkolistalla. Jos striimit olisivat laskennassa mukana, niin vaikutuksen pitäisi olla suurempi kuin muutama sijaluku sinne tänne.
      SAmi

      Poista